*Nettavisen* Nyheter.

Devold legger seg langflat

Foto: Tor Richardsen (Scanpix)

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold vedgår at det er god grunn til å kritisere henne for milliard-overskridelsen i Forsvaret.

18.01.05 17:09

- Det er mitt ansvar, og det er mitt ansvar å rydde opp. En så alvorlig budsjettoverskridelse er kritikkverdig, og det er viktig at vi rydder opp i det, sier Krohn Devold til TV 2 Nettavisen.

Krohn Devold legger seg langflat for opposisjonen i Stortinget, som i dag har gitt uttrykk for at de tviler på om forsvarsministeren er i stand til å rydde opp

Krohn Devold vil nå konsultere Stortinget om hvordan hun skal redegjøre for budsjettoverskridelsene.

Lar hodene rulle
Samtidig som Krohn Devold understreker sitt eget ansvar lar hun hodene rulle i Forsvaret. Hun gir sin støtte til at generalinspektøren for Hæren, Lars J. Sølvberg, og lederen for Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), Erik Hernes blir fjernet og får andre oppgaver.

- Det er viktig, og ble gjort veldig klart i fjor høst, at også for de som har budsjettkapittelansvar, får det karrieremessige konsekvenser hvis de ikke har orden på sine regnskaper, sier statsråden.

Skrev brev
Det er Forsvarssjefen som har anbefalt at de to toppene går av etter skandalen. Dette gjorde han skriftlig overfor statsråden tirsdag morgen.

- Jeg har fått oversendt et brev fra Forsvarssjefen der det står at han stiller sin plass til disposisjon, og at han anbefaler at de ansvarlige for de to budsjettkapitlene fratrer sine stillinger når årsregnskapet er klart 15. februar, sier Krohn Devold.

- Hvorfor vil du beholde forsvarssjefen, som selv har sagt at han har ansvaret og vil ta konsekvensene og gå av?

- Jeg vurderer det slik at Forsvarssjefen har informert meg så raskt som mulig etter at han fikk informasjon. Hans kunnskap vil være viktig i forhold til den jobben vi skal gjøre med å avlegge årsregnskap 15. februar. Det er viktig at han er med på å gjøre den ferdig, slik at den blir så god og grundig som mulig.

Kom overraskende
Budsjettoverskridelsen kom som lyn fra klar himmel på forsvarsledelsen, ifølge forsvarssjef Sigurd Frisvold.

Men han får ingen kritikk for manglende oversikt av Krohn Devold. Tvert i mot.

- Jeg konstaterer at heller ikke han har hatt den nødvendige informasjonen på et tidligere tidspunkt. Jeg anser han som en svært viktig person i forhold til å rydde opp i den alvorlige situasjonen vi står oppi.

Har Hæren og Forsvarets Logistikkorganisasjon rett og slett gitt blaffen i nye krav om regnskapskontroll?

- Jeg konstaterer at dette er to av 12 kapitler. En rekke andre kapitler har utvist langt bedre budsjettdisiplin. Saken bør ikke etterlate seg et inntrykk av at hele Forsvaret har budsjettproblemer, sier forsvarsministeren.

Bremsene på
Forsvarssjef Frisvold sier han tar Krohn Devolds ønske om at han skal være med på å rydde opp til etterretning.

- Vi har satt bremsene på når det gjelder tiltak i 2005, med umiddelbar virkning, sier Frisvold til TV 2 Nettavisen.

- Er det naturlig at overskridelsene får personellmessige konsekvenser for dine underordnede, og at du og statsråden blir sittende?

- Jeg forholder meg til statsråden. Min holdning er at jeg har det overordnede ansvaret og stiller meg til disposisjon, sier Frisvold.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.