*Nettavisen* Nyheter.

Devold-saken kan ha rammet Høyre

Foto: Morten Holm / SCANPIX

Bråket rundt forsvarsminister Kristin Krohn Devold kan ha vært med på å skremme velgere fra Høyre. Partiet går mest tilbake på TV 2 s partibarometer for mars.

01.03.05 10:24

Partibarometeret TNS Gallup har laget for VG og TV 2 i mars, er utført mens det har stormet kraftig rundt forsvarsminister Kristin Krohn Devold. Høyre-leder Erna Solberg innrømmer at støyen kan ha skadet partiet.

- Det har vært mye støy rundt enkelte saker knyttet til flere Høyre-statsråder, sier Solberg til TV 2.

Dermed innrømmer hun at bråket rundt forsvarsministeren kan ha en del av skylden for at Høyre går markant tilbake med to prosentpoeng.

Men Erna Solberg mener også Høyre kan ha hatt for høy oppslutning for en måned siden.

- Det kan like gjerne være en justering fra forrige måned da vi gikk frem og lå veldig høyt på partibarometeret, sier Solberg.

Medvind for de røde
De røde partiene som ønsker å kaste dagens regjering, ville fått flertall på Stortinget dersom dagens partibarometer var valgresultatet. Arbeiderpartiet ville fått 54 mandater (+ 11 i forhold til i dag), Sosialistisk Venstreparti 27 mandater (+ 4) og Senterpartiet 8 (- 2).

I tillegg ville Rød Valgallianse, som i dag ikke er representert på Stortinget, ha kommet inn med to mandater. Samlet ville de røde partiene fått 91 av 169 mandater.

Dagens regjeringspartier ville til sammenlikning kun fått 42 mandater, Høyre 30 (- 8) og Kristelig Folkeparti 12 (- 10), mens Venstre, som i dag har to representanter, ville ha falt ut av Stortinget.

HTML EMBED
Hva ville du stemt dersom det var stortingsvalg i dag?
RV
SV
Ap
Sp
Venstre
KrF
Høyre
Frp
Andre

Se resultat

Fremskrittspartiet ville fått 36 mandater (+ 10). Kystpartiet ville også falt ut av Stortinget. Beregningene er foretatt ved hjelp av mandatberegningsprogrammet Celius.

Høyres fall
Med en oppslutning på 17 prosent faller Høyre tilbake med to prosentpoeng på partibarometeret for mars. For første gang på lenge viser bakgrunnstallene at Høyre ikke klarer å hente en eneste velger fra erkefienden Arbeiderpartiet. Om målingen blir omsatt til antall velgere, ville 41.000 tidligere Høyre-velgere i dag ha foretrukket Arbeiderpartiets stemmeseddel på bekostning av det største regjeringspartiet. Like mange tidligere Høyre-velgere ville ha foretrukket Frps stemmeseddel, men Høyre ville ha hentet tilbake 21.000 tidligere Frp-velgere.

Farvel til KrF
Kristelig Folkeparti går tilbake 0,5 prosentpoeng til 6,5 prosent. Det er nå flere tidligere KrF-velgere enn på lenge som sier de vil være lojale mot sitt gamle parti, men partiet sliter fortsatt med at tidligere velgere forsvinner til andre partier. Mange av dem kan ha sagt farvel til KrF for godt.

Flest tidligere KrF-velgere som har funnet seg et annet parti, har søkt nødhavn hos Arbeiderpartiet. Omsatt til reelle tall viser målingen at så mange som 31.000 tidligere KrF-velgere ville ha stemt Arbeiderpartiet i dag, mens 14.000 tidligere KrF-velgere ville ha foretrukket SV. Kristelig Folkeparti har denne gang langt færre velgere som sitter på gjerdet enn på lenge.

Håp for Venstre?
Venstre klatrer med 0,5 prosentpoeng til 2,5 prosent på partibarometeret for mars. Partiet sliter i likhet med KrF med at flere tidligere velgere har stukket over gjerdet til den sosialistiske leiren. Men bakgrunnstallene viser at det sitter svært mange tidligere Venstre-velgere på gjerdet.

Unge svikter Sp
Senterpartiet går tilbake med 0,5 prosentpoeng til 5 prosent, og sliter i motvind. Selv om bakgrunnstallene tyder på at svært mange tidligere velgere sier de vil stemme på partiet, henter Senterpartiet denne gang svært få nye velgere. Ikke en eneste av kvinnene under 30 år som er spurt, ville ha stemt Senterpartiet.

Totalt får partiet en oppslutning på én prosent blant velgere under 30. Situasjonen er ikke stort bedre blant velgere mellom 30 og 45 år hvor bare to prosent sier de vil stemme Senterpartiet. Trøsten for Sp-leder Åslaug Haga må være at hele 10 prosent av velgerne over 60 år sier de ville ha stemt Senterpartiet i dag.

Frp lever farlig
Fremskrittspartiet holder stillingen som nest største parti, og ligger stabilt på 20 prosent. Partiet avgir denne gang flere velgere til Høyre enn på lenge. Bakgrunnstallene viser at Fremskrittspartiet ser ut til å hente en svært stor andel av velgere som enten satt hjemme sist eller ikke hadde stemmerett ved forrige valg. Nær halvparten av de førstegangsvelgerne som har et standpunkt om hvilket parti de vil stemme på, sier at de ville ha brukt stemmeseddelen til Fremskrittspartiet, dersom det var valg i dag.

SV sliter i Oslo/Akershus
Sosialistisk Venstreparti går frem med 0,5 prosentpoeng til 15 prosent. Men det er flere faresignaler for Kristin Halvorsen i bakgrunnstallene. Det er færre tidligere SV-velgere enn på lenge som nå sier at de vil stemme på partiet. SV har over flere måneder slitt i motgang i hovedstadsområdet, denne gang er problemene svært synlige. Jens Stoltenberg ser ut til å stikke av med velgere som tidligere har hatt stemt på Kristin Halvorsen.

I Oslo/Akershus får SV nå en oppslutning på 12 prosent. SV har godt grep om de yngre velgergruppene, mens bare seks prosent av de spurte over 60 år denne gang sier at de ville ha gitt sin stemme til Kristin Halvorsens parti.

Ap fortsatt størst
Arbeiderpartiet står på stedet hvil med en oppslutning på 30,5 prosent. Trenden som ser ut til å ha vært økende de siste månedene med at stadig flere SV-velgere sier at de vil stemme Arbeiderpartiet, er med på å løfte partiet. Om målingen omsettes til reelle tall, ville 52.000 som stemte SV ved valget i 2001 ha gitt sin stemme til Arbeiderpartiet i dag.

Samtidig henter Arbeiderpartiet flere velgere fra erkefienden Høyre. Summen av disse to faktorene gjør at Ap klarer å holde seg over den magiske 30-prosentstreken. Men Ap har også netto overgang fra alle de andre velgersegmentene.

Et løft for RV
Partibarometeret er tatt opp gjennom hele den siste uken, dermed også mens Rød Valgallianse holdt landsmøte i helgen. Det er neppe noen landsmøteeffekt, men RV går frem med 0,5 prosentpoeng til 1,5 prosent. Kystpartiet går også frem 0,5 til 1 prosent. Også andre partier og lister går frem 0,5 til 1 prosent.

Partibarometeret er tatt opp av TNS Gallup ved telefonintervjuing av i alt 971 personer i tidsrommet 21. - 27. februar. 76 prosent av de spurte oppga partipreferanse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.