Diesen: – Norge må bidra mer i kampen mot IS

Oslo 20090924. Sverre Diesen under sitt siste pressemøte før han går av som forsvarssjef i Oslo torsdag. Diesens innlegg innholdt hans tanker om forsvarets fremtid, bl.a. økonomi og dagens vernepliktsordning. Foto: Lise Åserud / Scanpix

Oslo 20090924. Sverre Diesen under sitt siste pressemøte før han går av som forsvarssjef i Oslo torsdag. Diesens innlegg innholdt hans tanker om forsvarets fremtid, bl.a. økonomi og dagens vernepliktsordning. Foto: Lise Åserud / Scanpix Foto: Lise Åserud (NTB Scanpix)

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen mener Norge må bidra langt mer i krigen mot terror.

Sverre Diesen under sitt siste pressemøte før han gikk av som forsvarssjef i september 2009. Foto: Lise Åserud (NTB Scanpix)

Diesen mener generelt Vesten ikke gjør nok for å bekjempe opprørsgruppen Den islamske staten (IS).

– Norge kan ikke slippe unna med et humanitært transportfly eller det obligatoriske feltsykehuset. Norge har både kapasitet og kompetanse til å delta i en militær operasjon mot IS. Det har vi de siste årene vist blant annet i Afghanistan og Libya, sier Diesen til VG.

I en kronikk i avisen skriver han at tilnærmingen som brukes nå med flyangrep og mindre bakkestyrker, ikke gir noen reell mulighet til å effektivt knuse IS og andre grupper permanent.

– Dette er en strategi uten noen illusjoner om at vi skal kunne beseire slike grupper helt. Vi vil trekke oss ut igjen og vente på neste konflikt, for så å gjenta prosedyren. Det vil ende i en type stillstand der vi må leve med problemet og konfliktene, sier den tidligere forsvarssjefen.

Han mener at Vesten må være innstilt på gå inn med bakkestyrker og være beredt til å la disse bli stående over tid.

Diesen understreker samtidig at det ikke er mulig å vinne kampen mot IS kun med militær innsats, og at vestlige land må lykkes med en politisk stabilisering.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.