*Nettavisen* Nyheter.

Disse ordførerne gir seg

Foto: Marit Hommedal / SCANPIX

Flere profilerte politikere forsvinner fra norske byer etter valget neste høst. Vi har oversikten.

15.08.06 11:02

LES OGSÅ:Herman Friele bekreftet sin avgjørelse tirsdag formiddag. Les pressemeldingen her

Blant dem er Bergens «borgermester» Herman Friele, Oslos ordfører Per Ditlev-Simonsen og fargerike Herman Kristoffersen i Tromsø.

Klikk på bildet for å forstørre.

Frist i dag
TV 2 Nettavisen har sjekket de videre politiske planene til ordførere og byrådsledere i landets 15 største byer, samt stor-kommunene Asker og Bærum. Den viser også at mange av de fremste menn og kvinner tar gjenvalg. Om de får fortsette i sin toppverv vites dog ikke. Det avgjør velgerne 10. september 2007, og deretter av forhandlinger mellom partiene.

Ordføreren og byrådslederen i Oslo har frist i dag, 15. august, med å gi beskjed til nominasjonskomiteene om de fortsetter, i Bergen kan de to vente en dag til.

Friele gir seg
I Bergen har Høyres profilerte og populære Herman Friele (snart 63) tidligere gjort det klart at han kun var villig til å ta på seg jobben som ordfører i Bergen for fire år. Det har knyttet seg spenning til om han likevel ville ta gjenvalg, men som TV 2 Nettavisen meldte tirsdag morgen trekker Friele seg. Han har han bestemt seg for å si nei og heretter ta sine kaffepauser i Frieles lokaler på Nesttun i Bergen i stedet for på Rådhuset i byen.

GRATIS:Se nyhetene på TV 2
NYTTIG:Få siste nytt på mobil

Pressemeldingen som bekreftet dette ble sendt ut klokken 10.00 tirsdag.

I denne skriver Friele at jobben hans er gjort.

- Jeg velger derfor å si takk for meg som ordfører etter neste års valg. Valgløftene er innfridd og jeg informerer nominasjonskomiteen i Bergen Høyre i dag at jeg ikke ønsker gjenvalg ved neste års valg. Jeg vil da gå tilbake til min aktive plass i næringslivet fra neste høst, sier Herman Friele.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bergen er en av kommunene i landet hvor Høyre har holdt godt stand på meningsmålingen tross partiets ras i landet som helhet. Byrådsleder Monica Mæland (38) er for tiden i svangerskapspermisjon, men Bergen Høyre kan etter det TV 2 Nettavisen erfarer trøste seg med at hun sier ja til fire nye år i politikken i byen.

- Men jeg skal gi mitt svar til nominasjonskomiteen før jeg gir det pressen, sier Mæland.

De blir
I Oslo regner de aller fleste med at byrådsleder Erling Lae (59) sier ja til å fortsette, mens ordfører Per Ditlev-Simonsen har gjort det klart at han takker av. Kanskje ikke så rart, siden Ditlev-Simonsen nå er 74 år, og har sittet som ordfører i 12 år etter valget.

Vil sitte i 20 år
I Asker takker Høyres Morten Strand (58) av etter 12 år i ordførerstolen. Det gjør ikke hans partifelle i nabokommunen, Odd Reinsfelt, som er i ferd med å bli en politisk legende i Bærum. 64-åringen har nå vært ordfører i kommunen i 16 år, og satser på tillit fra sin borgere i nye fire år.

- Jeg har enda litt å gi, sier Reinsfelt, som har hatt sete i kommunestyret i Bærum siden 1976.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg har bestemt meg for å ta gjenvalg, sier ordfører Rita Ottervik (Ap) i Trondheim. 39-åringen har ingen planer om overlate kjedet sitt til noen andre om et drøyt år.

I Stavanger går Høyres populære Leif Johan Sevland (45) på med ny frisk. Når hans tredje periode som ordfører i Stavanger er over neste år, vil tidenes yngste ordfører i byen også være den lengst sittende – og han vil sitte mer i ordførerstolen han inntok som 34-åring.

- Vi har mottatt beskjeden med stor glede og ikke så liten lettelse, sa leder av nominasjonskomiteen Elisabeth Sjo Jespersen da det ble klart at han fortsetter i Stavanger-politikken.

Rett inn - rett ut
Kristiansansordfører Jan Oddvar Skisland (KrF) hadde ingen erfaring fra bystyret da han ble valgt i 2003. Likevel føyk han rett til topps i byen, som ordfører. Men for Skisland blir det rett inn og rett ut.

-Jeg har gjort en jobb i fire år, og synes det er nok. Dette er en meget spesiell jobb, med høy medieprofil, sier han.

- Nå vil jeg til en organisasjon hvor beslutningsprosessene er litt kortere, sier han til TV 2 Nettavisen.

Ut med Herman
I Tromsø er det klart at profilerte Herman Kristoffersen (59) takker av etter åtte år som ordfører.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tor Richardsen / SCANPIX

– Partiet trenger nye ideer. Jeg er ikke utbrent, men synes det er på tide å gi plass til andre. Åtte år er nok, sa Kristoffersen på årsmøtet i Tromsø Arbeiderparti. Nå sa han rett nok nei til renominasjon forrige gang og, men ble overtalt til å ta en periode til. Det kommer ikke til å skje nå.

I Sandnes har 63-årige Jostein Rovik vært ordfører i kommunen siden 1994. Dermed har han mer enn gjort sin borgerplikt. Det har ikke lykkes TV 2 Nettavisen å komme i kontakt med Rovik.

- Vi har fått svar, og det kommer en pressemelding i løpet av et par dager, er alt en ordknapp leder av nominasjonskomiteen i Sandnes Høyre, Olav Birkeland, vil si.

Ikke lei
I Drammen satser Høyres Tore Opdal Hansen på støtte fra byens befolkning nok en gang. 50-åringen har sittet i bystyret siden 1980, men er slett ikke lei.

- Det er utrolig interessant å få jobbe som ordfører i en så spennende by som Drammen, sier han til TV 2 Nettavisen.

- Jeg skal gi svaret mitt til nominasjonskomiteen først, men for å si det sånn, så her jeg ikke bestemt meg for å si nei, sier Skiens-ordfører Rolf Erling Andersen (Ap) til TV 2 Nettavisen. 59-åringen har vært med siden 1983, og sier det ikke viktig for ham å fortsette – om partiet vil det annerledes.

Går og blir
I Sarpsborg forteller Arbeiderpartiets Jan O. Engesmyr at han sannsynligvis fortsetter.

- Det går i den retning ja, sier Engesmyr.

I Fredrikstad sier Ole Haabet (Ap) at han gir seg med politikk etter valget.

Så til Bodø der Arbeiderpartiets Odd-Tore Fygle (56) forteller at han ikke har bestemt seg ennå.

- Jeg har en uke til å tenke på, sier han.

Vil ikke styres
Høyres profilerte Bjørn Ole Gleditsch i Sandefjord teller på knappene, men sier ja om han får innfridd noen krav.

- Først og fremst må vi få på plass det rette teamet. Dessuten må jeg må ha mulighet til å drive mitt eget firma og mine egne hobbyer. Sist men ikke minst vil jeg en valgkamp som er styrt og profilert lokalt. Her skal vi ikke styres fra Oslo, sier Gleditsch, som blant annet er kjent for den konstante krangelen mellom kommunen og finansmannen Kjell Chr. Ulrichsen.

24 år i bystyret
I Larvik er Øyvind Riise Jenssen (H) ordfører i dag. Han har så langt ikke gitt noen signaler til nominasjonskomiteen om han ønsker et fortsatt liv i politikken.

Men i landets 15. største by, Ålesund, er det klart at Høyre-veteranen Arve Tonning takker av.

- Etter 24 år i bystyret og åtte år som ordfører er det nok, sier han til TV 2 Nettavisen.

Ni fortsetter
Av de 19 ordførerne og byrådslederne er det dermed ni som gjerne vil fortsette, syv som takker av, og tre som ikke har bestemt seg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.