Distrikts-Høyre presset Høie for å beholde akuttkirurgi

Helseminister Bent Høie har luftet tanken om at bare de største sykehusene må ha døgnkontinuerlig kirurgisk akuttberedskap, men møtte motbør på Høyres landsmøte i helgen.

Helseminister Bent Høie har luftet tanken om at bare de største sykehusene må ha døgnkontinuerlig kirurgisk akuttberedskap, men møtte motbør på Høyres landsmøte i helgen. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Helse- og omsorgsminister Bent Høie møtte motbør fra sine egne i planene om å la små og mellomstore sykehus drive uten døgnberedskap i akuttkirurgi. Høyre slår fast at det skal tas lokale og regionale hensyn.

Høie har luftet tanken om at bare de største sykehusene må ha døgnkontinuerlig kirurgisk akuttberedskap. Akuttkirurgi anses av mange som selve bærebjelken i sykehusene, og planene har ført til bekymring i distriktene.

Høyres fylkesleder Elin Agdestein i Nord-Trøndelag er blant dem som har frontet kampen mot partiledelsen. Hun fryktet at lokalsykehus ville kunne bli svekket til et nivå som ikke er forsvarlig.

Landsmøtet stilte seg søndag bak et endringsforslag fra sju fylkeslag, hvor det slås fast at lokale og regionale hensyn skal tillegges vekt.

– Ikke unødvendig sentralisering

Den medisinske utviklingen fører til at kirurgene blir mer spesialiserte. Fylkeslagene er glad for at flere pasienter kan hjelpes gjennom medisinske framskritt.

– Men vi ønsker ikke at dette skal føre til en unødvendig sentralisering av akutt- og fødetilbud som i dag gir trygghet lokalt, heter det.

Ifølge Aftenposten var det motstand i partiledelsen mot endringsforslagene. Men etter at det ble klart at fylkene ville legge forslagene fram til åpen kampvotering i salen hvis ikke komiteen gikk med på å ta inn de viktigste punktene, fikk distriktsfylkene medhold.

Kirurgisk akuttilbud i hele landet

Agdestein sa til NTB før landsmøtet at det oppleves som en utfordring at folk som har ståsted sentralt i Norge ikke kjenner problemstillingen på kroppen. Om akuttkirurgien forsvinner, berøres også fødetilbudet fordi sykehus må ha kirurger tilgjengelig i tilfelle det blir nødvendig med akutte keisersnitt.

– Hvis du har maks en halvtimes transport til Ullevål eller Rikshospitalet, så framstår virkeligheten litt annerledes enn hvis du har transport i flere timer på dårlige veier, i dårlig vær, ofte er det snakk om ferge også, sa Agdestein.

Landsmøtet er enig i at tidsfaktoren er viktig når akutt livstruende sykdom eller skade inntrer, og stemte for å ha sykehus med gode og trygge medisinske kirurgiske akuttilbud i hele landet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.