*Nettavisen* Nyheter.

Døren på gløtt for Hagen

Foto: Berit Almendingen (TV 2 Nettavisen)

En rekke av Høyres fylkesledere er åpne for å sitte i regjering med Frp-formann Carl I. Hagen. Det viktigste er å sikre et borgerlige styre, mener de.

04.05.05 19:33

- Frp er en aktuell samarbeidspartner for å sikre Norge en borgerlig regjering, sier Joar Olav Grøtting, fylkesleder i Nord-Trøndelag Høyre.

En rundspørring TV 2 Nettavisen har gjort blant Høyres fylkesledere viser at så mange som ni av 13 fylkesledere holder døren på gløtt for et regjeringssamarbeid med Frp.

- Jeg ser slik på det at vi allerede har et godt forhold til Frp. Så får valget avgjøre hva som er mulig å få til, sier Knut Starheim, fylkesleder i Møre og Romsdal.

Liten lyst
Høyre-toppene mener det vil være galt å avvise et nærmere samarbeid med Frp før valgresultatet foreligger.

- Vi går til valg på prosjektet Høyre/Venstre/KrF, så får vi se hvordan vi kan finne samarbeidsformer med Frp etter valget som sikrer et borgerlig styre, sier Oddleif Olavsen, som er Høyres fylkesleder i Nordland.

Andre fylkesledere er mer kritiske til Frp, men utelukker ikke et regjeringssamarbeid.

- Lysten til å trekke Frp inn i regjering er ikke spesielt stor. Man skal aldri utelukke noe, sier Audun Blegen i Oppland Høyre.

Godt samarbeid
Alle fylkeslederne som svarte er svært positive til Frp, og mener samarbeidet med Hagen fungerer godt.

- Frp er ingen dårlig samarbeidspartner. Vi har inngått avtaler med Frp om tre av fire statsbudsjett. Vi har samarbeidet fra sak til sak i Stortinget, og samarbeider godt i mange fylker og kommuner, oppsummerer Grøtting.

Fylkeslederen i Vest-Agder Høyre, Peter S. Gitmark er blant fylkeslederne som er godt fornøyd med samarbeidet med Frp.

Tre mot Hagen
Bare tre av de 13 fylkeslederene som svarte sier at de ikke ønsker et nærmere samarbeid med Carl I. Hagen. Det er fylkeslederne i Vest-Agder, Sogn og Fjordane og Akershus.

- Jeg vil ikke ha et tettere samarbeid med Frp. Det fungerer godt som det er i dag, sier fylkesleder Bjørn Lødemel i Sogn og Fjordane Høyre

- Jeg kunne ikke tenke meg et regjeringssamarbeid med Frp, sier fylkesleder Nils Aage Jegstad i Akershus Høyre.

Regjeringskåte
Alle er åpne for at Høyre deltar i et annet regjeringsalternativ enn den sittende.

- Så lenge det er borgerlig flertall bør Høyre bør stå alene i regjering hvis KrF og Venstre får så liten oppslutning at de ikke vil sitte i regjering, sier Peter S. Gitmark, fylkesleder i Vest-Agder.

Høyre kan ikke la være å gå i regjering på grunn av lav oppslutningen om Venstre, mener fylkeslederne, som har et sterkt ønske om å at Høyre skal beholde makten.

- Lysten til å sitte i regjering forsvinner ikke. Så lenge det er et borgerlig flertall, vil vi gjøre alt for å få til en borgerlig regjering, sier Audun Blegen, fylkesleder Oppland Høyre.

- At Venstre er med bør ikke være noen forutsetning, sier fylkeslederen i Hordaland Høyre, Nils Martin Aadland.

- Det er noe av vitsen med politikk, å ta ansvar, sier Gunnar A. Gundersen, som er fylkesleder i Hedmark Høyre.

Lojale mot Bondevik
Alle fylkeslederne TV 2 Nettavisen fikk tak i onsdag understreker at de er fornøyd med dagens regjering, og at dette alternativet er førstevalget.

De slutter opp om Bondevik som statsminister, og mener det er riktig av Høyre-leder Erna Solberg å ikke utfordre Bondevik som statsministerkandidat.

- Vi sitter i Bondeviks regjering. Den slutter vi 110 prosent opp om. Derfor er han vår statsministerkandidat, sier Jegstad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.