Gå til sidens hovedinnhold

Dørum kan velte Elvestuen

Odd Einar Dørum (64) kan velte Ola Elvestuens (40) planer om å bli ny leder i Venstre.

Lørdag stiller Ola Elvestuen til valg som ny nestleder i Venstre etter at Olaf Thommessen trekker seg. Dermed blir Elvestuen sammen med den andre nestlederen, Trine Skei Grande, svært aktuell som ny leder i partiet når Lars Sponheim går av om to år, slik Sponheim sier at han vil gjøre.

Trangt på Oslo-benken
Problemet er bare at Elvestuen og Grande begge er fra Oslo. Og Venstre har i dag bare to stortingsrepresentanter fra Oslo på Stortinget.

Venstre-leder Lars Sponheim har nemlig gjort det klart at de som ønsker å klatre til topps i Venstre bør sitte på Stortinget. Det var i alle fall ett av ankepunktene som Venstre-lederen hadde mot Olaf Thommessen da han var nestleder i partiet.

- Et stortingsparti som har regjeringsambisjoner, må ha partilederen på Stortinget, ellers er man ikke nok inne i politikken, sa Sponheim til NRK i fjor høst.

- Har det gøy på Stortinget
I dag sitter Grande og Odd Einar Dørum på Oslobenken på Stortinget for Venstre. Odd Einar Dørum ble først valgt inn som stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag i 1977, men har siden 1997 vært valgt inn fra Oslo. Han har lang erfaring, blant annet har han vært samferdselsminister og justisminister. Og det er ingenting som tyder på at 64-åringen vil trekke seg før stortingsvalget i 2009.

- Jeg har det gøy som stortingsrepresentant og når tiden kommer for nominasjonen og når Venstre spør, skal de få sitt svar, sier Dørum til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Vil sitte
Grande er selvfølgelig også en utfordring for Elvestuen. Hun er flere ganger er blitt utpekt som aktuell arvetaker i Venstre av Sponheim, og hun gjør det klart at hun vil fortsette på Stortinget. Hun svarer slik på spørsmålet om hvorvidt hun kjenner noen i stortingsgruppa som ikke vil stille til valg i 2009.

- Det kan jeg aldri tenke meg, sier hun til Nettavisen.

Fra Nord-Trøndelag
Det er et lite paradoks at det er to trøndere som kan sørge for at Elvestuen kanskje bokstavlig talt må søke «politisk asyl» i et annet fylke hvis han vil inn på Stortinget i 2009. Grande kommer fra Nord-Trøndelag, men har aldri vært valgt inn som stortingsrepresentant fra dette fylket, men som fast representant fra Oslo siden 2005.

- Kan klare tre
Men Grande og Sponheim tror ikke det behøver å bli et problem med tre kandidater fra Oslo ved neste stortingsvalg.

- Da jeg ble valgt til første nestleder for to – tre år siden var det 180 år siden at vi klarte å få inn to kandidater på Stortinget. Ved forrige valg var vi bare to promiller fra å få inn tre stykker. Så det er ikke sikkert det blir noe problem, sier Grande.

Etter nedgang for partiet fram til 2003 har partiet siden gått opp ett prosentpoeng i snitt per år.

Kan ta en Høybråten
Sponheim vil ikke svare på om det kan bli aktuelt å be partiet ordne en plass for Ola Elvestuen fra et annet fylke hvis Dørum sier at han vil fortsette på Stortinget, slik KrF gjorde for KrF-leder Dagfinn Høybråten i 2004.

- Jeg har ikke tenkt på det, det kan partiet uansett styre selv på en skikkelig måte, sier han.

Elvestuen vil ikke si om han har ambisjoner om å bli leder i Venstre.

- Jeg tar én ting av gangen. Jeg er ennå ikke valgt til nestleder, sier han.

Oslo Venstre skal ha sitt siste nominasjonsmøte 22. november.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk