RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dragkampen om jordbruksavtalen fortsetter

Sist oppdatert:
Enighet om å fortsette forhandlingene.

KrFs landbrukspolitiske talsperson Line Henriette Hjemdal avviser ikke bondeorganisasjonenes håp om ekstraomganger i årets jordbruksoppgjør.

Heller ikke Venstres Pål Farstad er avvisende til ønsket som Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag luftet under høringen i næringskomiteen tirsdag.

Budskapet fra begge organisasjonene er at de er klare til å forhandle på nytt, dersom stortingsflertallet sender jordbruksoppgjøret i retur med signaler om ønsket utfall.

– Jeg har lyttet til deres råd. Vi har ennå ikke tatt stilling til hvordan vi skal håndtere det. Det kommer an på hvordan forhandlingene forløper mellom oss, Venstre og representantene fra regjeringspartiene, sa Hjemdal etter et to timer langt møte med de tre andre partiene på Stortinget tirsdag kveld.

Fine innspill
Så langt tegnes det et bilde med godt klima og fin framdrift, og de fire partiene gikk fra hverandre i 20-tida med en avtale om å møtes på nytt onsdag klokka 12.

Men også Venstres Pål Farstad merket seg innspillene da jordbruksoppgjøret var tema for høringen i næringskomiteen tirsdag.

– Det kom fram mye interessant i høringen som jeg merket meg. Det er et signal jeg gjerne vil sende. Men nå jobber vi for å finne en god løsning her, sa Farstad til NTB tirsdag kveld.

Avklaringer
Både Hjemdal og Farstad sier at det er framdrift i forhandlingene med regjeringspartienes representanter. Ingen av dem som deltok i det to timer lange møtet tirsdag kveld ville ut med detaljer fra forhandlingene.

Underveis dukket også KrF-leder Knut Arild Hareide og parlamentarisk nestleder Hans Olav Syversen opp i en av pausene. KrF hadde også en avklaringsrunde på telefon med landsstyret tirsdag kveld, noe Venstre gjennomførte allerede søndag.

– Det er krevende, selv om det er god stemning, sier Hjemdal.

Ikke flertall
Årets jordbruksoppgjør er til behandling i næringskomiteen på Stortinget med åpent utfall. Det er uansett ikke flertall for proposisjonen som landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) sendte til Stortinget fredag, etter at sonderinger mellom regjeringen og samarbeidspartiene Venstre og KrF ikke førte fram. I tråd med samarbeidsavtalen fortsetter de fire partiene nå dragkampen på Stortinget.

Forhandlingene mellom bøndene og staten brøt sammen 13. mai, etter at bøndene takket nei til en økning på 150 millioner kroner fra i fjor og en innretning på jordbruksstøtten som næringen mener bare vil komme noen få store bruk til gode.

I retur
Arbeiderpartiet gikk tirsdag inn for å sende oppgjøret i retur til regjeringen for nye forhandlinger med organisasjonene. Og da vil de ha klare føringer.

Støtten til landbruket over statsbudsjettet må øke med minst 450 millioner kroner sammenlignet med statens tilbud. Melkekvotene må ikke økes så mye som Landbruksdepartementet har foreslått og vilkårene for kornbøndene må bli bedre, er noen av Aps krav. De krever samtidig billigere mat.

Samarbeidsinvitasjon
Aps landbrukspolitiske talsmann Knut Storberget inviterte før helgen Venstre og KrF til å samarbeide med dem i stedet for med regjeringen om å få jordbruksoppgjøret i havn. Det samme har nå SV og Miljøpartiet De Grønne gjort.

Også Senterpartiet oppfordrer de to andre sentrumspartiene til å bytte lag.

– Jeg håper virkelig at KrF og Venstre ikke setter samarbeidsavtalen med regjeringen foran hensynet til jordbruksavtalen, sier Geir Pollestad (Sp), som er leder i næringskomiteen.

– Hvis Venstre og KrF virkelig vil øke bøndenes inntekter, satse på småskalajordbruket, miljø og dyrevelferd kaster de bort tida på å forhandle med en regjering som står for det stikk motsatte, sier De Grønnes talskvinne Hilde Opoku.

– SV vil ha en kraftig økning av ramma i jordbruksoppgjøret. Forslag om å sentralisere landbruket må stoppes. SV vil ikke godta endringer som styrker store bruk på bekostning av små. Her må Stortinget ta ansvar, sier SVs talskvinne Karin Andersen.

Les også: Ingen endringer i tilbudet fra Listhaug

Les også: Regjeringen bryter forhandlingene med KrF/Venstre

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere