RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

OM LIVET NÅ: - Ja, takk, jeg har det utmerket!
OM LIVET NÅ: - Ja, takk, jeg har det utmerket! Foto: Paul Weaver

Drevland tar selvkritikk

Sist oppdatert:
Les det store valgintervjuet med Bergens fargerike ordfører.

Trude Drevland er torsdag sjef i Nettavisen, og «alle» vil ha tak i henne.

Les også: - Derfor er Bergens-valget spennende

- Trude Drevland, hvordan er det å drive valgkamp?

- Det har vært en tid som har vært spesiell på forhånd, så det er ekstra deilig å være ordentlig tilbake. Jeg har alltid likt å holde på med valgkamp fordi jeg får møte så mange flere mennesker, jeg møter mange hundre per uke. Så dette er utrolig kjekt, sier bergensordføreren.

- Hva er det som driver deg?

- Det som driver meg, er den genuine lysten til å få folk til å stemme Høyre. Og – det faktum at fra jeg var 12 år har jeg trodd og ment at Høyre-politikk var det eneste rette for enhver del av samfunnet. Og – så er det faktum at det å skulle overbevise folk, ha gode argumenter, bli satt på prøve … er i seg selv spennende og skjerper sansene dine og kunnskapsnivået og argumentasjonsmåten. Det gjør jo at det blir så ekstra spennende å holde på. De menneskene du møter gir ikke ved dørene. Folk flest er godt orientert og kan absolutt sette deg fast med gode spørsmål.

Les også: - Lite nytt i Aps eldreplan

ENGASJERT: Drevland leder morgenmøtet med mimikk og fakter.


- Jeg kan ikke fordra følelsen av å ikke strekke til

- To og en halv uke før valget: Hvor opptatt er du av resultatet?

- Jeg tenker nok på det, og jeg liker veldig dårlig at vi i Bergen ikke er på det nivået jeg synes vi burde vært nå. Og det er klart, det tar jeg både innover partiet og personlig. Og jeg kan ikke fordra følelsen av at vi ikke når helt frem med våre viktige saker. Det er vel en normal følelse. Jeg tenker mer på det i denne valgkampen enn noen gang før, og det har vel med hvilken profil denne valgkampen har tatt, spesielt i Bergen.

- Det som har rørt meg enda mer

- Hva vil du si om den støtten du har i Bergen Høyre?

- Bergen Høyre har vært veldig fin å forholde seg til i denne fasen. Det var liksom ingen grunn til å være i tvil om at jeg hadde dem i ryggen. Og det som har rørt meg enda mer, er bergensernes måte å ta vare på meg i den perioden hvor jeg var sykmeldt. Det er mye som har gledet meg i en vanskelig tid, sier hun.

- Livet er ikke for pingler

- Hvordan vil du oppsummere perioden du var sykmeldt?

- Jeg tror det vil gå litt mer tid før jeg reflekterer veldig over det, annet enn at man lærer hele tiden. Det har vært grunn til å tenke over ting, som det alltid er i livet. Det har lært meg at livet er ikke for pingler, sier hun ettertenksomt – og legger til:

- Ting skjer utenfor din kontroll, og innimellom bør du tenke enda mer over konsekvenser av dine handlinger, enn selv jeg har gjort som har levd så lenge, i den saken som skjedde.

Drevland sikter til «cruise-saken», som fikk massiv oppmerksomhet i alle medier i juni og som førte til at hun ble sykmeldt. På sin egen Facebook-side ga hun sin versjon underveis – og fortalte også at «nok er nok», da hun i samråd med sin lege ble sykmeldt.

BESTEMT: Drevland gir klare svar - og føringer.


Om pressen

- Det er mye å lære av livet. Jeg har blitt spurt om jeg synes pressen har vært urettferdig. Hvis jeg skulle synes det, ville jeg ikke holde på prinsippet mitt om hvor viktig demokratiet er. Så – nei – det synes jeg ikke. Likevel – enkelte ting kan jeg synes er feil vurdert, men det er min private vurdering av det. Det handler ikke om rollen pressen må – og skal ha – i et demokratisk samfunn, sier hun.

Tre hovedsaker

- Tre store saker som har nådd mediene nasjonalt er antall penger brukt på taleskriver, at din mann er domfelt og at du dro på cruise uten full åpenhet. Er det noe knyttet til disse sakene som du angrer på i dag?

- Når det gjelder taleskrivingen kom det angrepet overraskende på meg, for det var klarert på alle hold. Så der ser jeg at jeg skal gjøre det annerledes en annen gang, men det er også det hele. Jeg har brukt mindre penger på det enn en hva en rådgiver på full tid ville kostet. Så den økonomiske biten holder ikke.

- Angående min manns sak, så kommenterer jeg ikke den. Jeg gjør det ikke og har aldri gjort det. Det handler om min mann og hans forretning, og det får være som det er. Alle skal behandles likt i samfunnet, sånn er det.

- Det jeg ikke liker ved den tredje saken, er at det fremstår som om jeg har mottatt en gave ved å reise til Venezia. Jeg ga alt det som kunne lukte av gaver videre til en veldedig organisasjon, som fikk en halv million av rederen direkte. Jeg ville ikke se snurten av å ha egenvinning i saken. Jeg tenkte på Bergen, hva er best for byen, og syntes det var fantastisk at vi fikk – ikke bare ett skip – men ti skip som flagges inn i Norge og som det står «Bergen» på og vet at det er en økonomisk gevinst for byen.

MYE HUMOR: Sjeldens mye latter på morgenøtet torsdag. Replikkene sitter løst hos sjefen.


- Alle kort er lagt på bordet

Så tar Drevland selvkritikk:

- Jeg kunne vurdert annerledes å bli med privatfly eller rutefly. Konsekvensen for meg var at det ville ta mye lenger tid, og jeg ville ikke rekke det jeg skulle gjøre for Bergen hjemme. Men – det ville jeg nok vurdert annerledes nå, sier hun.

- Frykter du at det ville komme opp mer rundt cruise-ferden?

- Det finnes ikke mer «nytt» i den saken. Alle kort er lagt på bordet, men det vil alltid være sånne som deg, som spør, gang etter gang. Den kommer til å leve, den ligger på video. Jeg håper og tror at mine politiske motstandere ikke vil bruke den. Slik jeg oppfatter folk nå, er det nok om den saken. Og ingen vil vinne på mer fokus på den nå.

- Jeg er på normalnivå nu

- På Facebook forklarte du blant annet at din hukommelse sviktet. Er den nå tilbake?

- Ja, jeg hadde vært under press, men så det ikke selv, som er reaksjon på alt som hadde skjedd. Det var tolkningen etterpå av fagfolk. Jeg så det ikke komme for jeg jobbet meg i hjel. Ja, jeg er på normalnivå nu og vel så det, slår hun fast.

- Jeg tester meg ut av og til på det, og det er ingenting galt, legger hun til.

Netthets: - Nei, er svaret

- Jeg opplevde en del netthets, i forbindelse med at min bror, Lars Andreas Larssen, døde av Alzheimer i fjor. Det synes jeg man kunne spart seg. For da lurte man på om det hadde rammet meg også. Nei, er svaret.

BROREN: Skuespiller Lars Andreas Larssen døde 29. januar i fjor.

- Ja, takk, jeg har det utmerket.

- Mange er imponert over styrken du viser. Hvor henter du det fra?

- Jeg har ikke reflektert over styrke eller hva det er som bor i meg. Når noen sier jeg har styrke, aksepterer jeg at man ser det slik. Men jeg har mine styrker og svakheter, som alle andre mennesker og kvinner. Jeg innbiller meg at når vi vil noe – og når vi ønsker noe sterkt og skal jobbe oss gjennom noe – er vi ganske gode til det. Vi er noen multitaskere, vi jenter. Og så har jeg fått med meg noen gode gener, og takk for det! Jeg tror hvem som helst kan klare, selv om det ikke er noe ønske for noen å komme i en situasjon jeg kom i, for å teste det ut.

- Jeg er en uhyre privat person

- Hvilken rollemodell ønsker du å være for unge jenter?

- Jeg har lyst til å vise dem at «Alle kan, hvis de vil!» Det kommer ikke an på utseende, hvor mye du tjener, hvem du er, hvor du kommer fra. Hvis du vil, kan du!

- Hvordan klarer du å stå oppreist når det stormer rundt deg?

- Det gikk et par-tre dager før jeg gikk ut. Når jeg gikk ut, var det ikke jeg – men omgivelsene som taklet det. De viste meg omsorg, kom bort og ga en klem. Det var de rareste, fineste og varmeste opplevelser, og det hjalp meg tilbake.

- Hvordan skiller du ditt offentlige og ditt private liv?

- Det var det verste med «redegjørelsen» for pressen - jeg hadde, da jeg fortalte at jeg vil fortsette i politikken. Da visste jeg at jeg måtte gå inn på private ting. Det passet meg dårlig. Men det var helt korrekt slik jeg oppfattet det da, jeg måtte gjøre det. Jeg er en uhyre privat person, jeg er det. Mitt privatliv er mitt privatliv, og det raker i grunnen ingen. Så gjorde det det i en helt spesiell situasjon men ellers ikke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere