RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Du får mer i lommeboken

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
NA24-TV: Full fart i økonomien og lav ledighet kommer til å dytte opp lønningene i år.

Etter flere år med stadig fetere bunnlinjer og stadig kortere arbeidsledighetskøer har turen kommet til arbeidstakerne. Mandag kommer fakta på bordet, når Teknisk beregningsutvalg legger frem sine tall for hvordan lønnsveksten har vært det siste året.

NA24 - din næringslivsavis

Det vil legge premissene for hvordan årets lønnsoppgjør og hvor mye arbeidstakerne vil kreve mer i år.

Overskudd til ansatte
- Nå begynner overskuddene og risle nedover de ansatte. Store deler av næringslivet har i en lang periode tjent veldig mye penger. De har levert driftsresultater vi ikke har sette makan til, sier sjeføkonom i Nordea Markets Steiner Juel. Nordeas økonomer regner med en lønnsvekst på fem prosent i 2007.

De samme prognosene har Terra Securities.

- Spenningen er knyttet til lønnsglidningen utover året. Det er åpenbart at noen grupper vil få både 10 og 15 prosent. For eksempel kan det være utvalgte ingeniører. Det kan også være lommer i offentlig sektor som har blitt hengende etter som er klar for opprykk, sier sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Securities.

Lønnen økte gjennom året

følge sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities tiltok mye av lønnen gjennom året. I tredje kvartal var lønnsveksten på 5,4 prosent, kvartalet etter var det 5,7 prosent.

- Det viktigste er at lønnsveksten tiltok mye gjennom året i fjor. For ett år siden var forventningene for lønnsveksten i 2007 på fire prosent. Nå er den oppjustert til 5,5 prosent, fordi veksten i økonomien har blitt mye kraftigere og fallet i ledigheten mye større, sier Andreassen.

- I løpet av ett år har SSB oppjustert med 1,5 prosentpoeng. Hele veksten har blitt mye kraftigere enn først antatt, legger han til.

Nå venter Andreassen og resten av sjeføkonomene spent på hva fagbevegelsens krav blir i lønnsoppgjøret. Han tror de konkurranseutsatte sektorene vil gjøre hva de kan for å legge grunnlaget for et moderat lønnsoppgjør.

- Så langt har vi ikke sett noen monsterkrav. Men det er mangel på arbeidskraft og da vil bedriftene by opp lønningene uavhengig av hva tariffen kommer ut med, sier han.

Lav rente gir høy lønn
Ifølge Ylva Søvik i Handelsbanken Capital Markets har de et estimat på lønnsveksten i inneværende år på 5,25 prosent, mens estimatet for fjoråret er 4,5 prosentpoeng. Fasiten for akkurat det kommer på mandag.

- Vi står mellom 4,0 og 4,25. Der sier byrået at det var en vekst på 4,1 prosent, forteller sjeføkonom Harald Magnus Andreassen til NA24. Ingen av dem er helt enige i hvor stor lønnsvekst det var i fjor.

Nordea-økonom Steinar Juel mener Norges Bank gjennom sin rentepolitikk har lagt opp til økning i lønningene. Renten har vært lav lenge, og bedriftene har hatt svært lave lånekostnader.

- Ett av sentralbankens ønsker med lav rente, er å få opp lønnsveksten. De sier det ikke så brutalt, men det er det de vil, sier Juel

Ledigheten betyr mye
- Fredag kom tall fra SSB som viser rekordlav arbeidsledighet. Hvor mye spiller presset i arbeidsmarkedet inn på lønnsveksten?

- Det betyr mye. Nå har bedriftene råd til å betale bedre, og bedriftene overbyr hverandre på lønn.

Men ikke alle har råd til å være med på karusellen.

- Noen vil måtte bygge ned fordi de ikke får tak i folk, men det er slik økonomien fungerer, sier Juel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere