RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Du får mer penger

Sist oppdatert:
Godt lønnsoppgjør og lav prisvekst gir folk mer å rutte med i år.

Fjorårets gjennomsnittlige lønnsvekst var på 4,1 prosent, viser ferske tall, mot 3,3 prosent i 2005. Men det stopper ikke med det. Lønningsposen kommer til å bli enda fetere i år, blant annet på grunn av det såkalte overhenget i 2007, som er forskjellen på lønnsnivået ved utgangen av året i forhold til resten av 2006.

NA24 - din næringslivsavis

- Det indikerer at lønnsveksten er på vei opp, sier leder for Det tekniske beregningsutvalg (TBU), Øystein Olsen.

Lavere prisvekst

Samtidig viser rapporten, som legges til grunn i lønnsoppgjøret, at prisveksten er på vei ned.

Konsumprisene økte i gjennomsnitt med 2,3 prosent fra 2005 til 2006. For 2007 ventes en prisvekst på mellom null og en prosent. Den lave veksten skyldes hovedsakelig et ventet fall i strømprisene.

- Det blir et utrolig bra år for lønnstagerne, selv om veksten skulle bli lavere enn fem prosent, sier Jan Andreassen, sjeføkonom i Terra Securities. Han viser til at konsumprisindeksen i år vil bli på rundt null prosent. Kanskje marginalt høyere.

- Det er en solid forbedring i folks kjøpekraft. Det gir husholdningene evne til å ta opp større lån, noe som understøtter boligprisprognosene. I sum blir det en solid utvikling i innenlandsøkonomien, sier Andreassen.

Renten fortsetter opp
Men han tror ikke denne rapporten vil endre Norges Banks rentebane.

- Renteøkningene er i stor grad bestemt med hensyn til inflasjonen, som er lavere enn det man har trodd. Vi tror at den banen Norges Bank har lagt seg på nå er en fornuftig bane. Større rentehopp vil kunne utløse et hopp i kroneprisen, men de fortsetter nok å heve renten i hvert møte frem til sommeren, legger han til.

Handelsbankens Knut Anton Mork forteller at de hadde forventet en lønnsvekst i fjor som lå på 4,5 prosent. Og han er ennå ikke helt klar til å gi opp sine forventninger.

- TBU som gjør sine observasjoner i september og oktober. De ser ikke på lønnsglidningen i siste kvartal. Det betyr normalt ikke så mye, men vi regner med en høyere vekst i siste kvartal i fjor, enn tidligere år, sier Mork.

Skvulper over i finans
Rapporten endrer heller ikke Handelsbankens renteforventninger.

- Vi endrer ikke vår oppfatning av at vi får en renteheving i mars. Gjedrem ga ikke særlige andre signaler i årstalen, og det er ikke noe i denne rapporten som får meg til å endre mine forventninger, sier sjeføkonomen til NA24.

Jan Andreassen forteller at det har vært en veldig moderat lønnsutvikling i industrien. På tross av de gode konjunkturene.

- Der det skvulper over er hos funksjonærene og i finansnæringen, som det normalt gjør i spesielt gode tider, sier han.

- Den største overraskelsen er at offentlig sektor kommer så høyt. Over fire prosent, og det kan hende at det blir tatt hensyn til i årets oppgjør. Etter disse tallene opprettholder vi vårt anslag om at lønnsoppgangen kommer på fem prosent. Funksjonærene vil dra i fra, mens det vil være langt lavere i offentlig sektor og i industrien, avslutter han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere