*Nettavisen* Nyheter.

Du kan få mindre pensjon

Noen grupper vil tape stort på det nye pensjonssystemet. Sjekk om du er i faresonen.

22.03.07 10:36

Onsdag morgen ble alle partiene på Stortinget utenom Frp enige om framtidens pensjonsordning.

Statsminister Jens Stoltenberg har tidligere lovet at systemet vil innebære at alle skal få økt pensjon, men det stemmer ikke.

- Det ble presentert som at alle tjener på det, men det er klart at lukter lunta når alle skal tjene på det samtidig som staten skal spare penger, sier Nettavisens ekspert på privatøkonomi, Rune Pedersen.

Sjekk hva den nye pensjonsordningen vil bety for deg her!

Regner gjennomsnittet av 43 år
Pedersen sier at de som vil tape mest på den nye reformen, som skal innføres fra 2010, er personer med varierende inntekt i løpet av sitt arbeidsliv.

Årsaken er at myndighetene nå skal gå bort fra å bruke besteårs-regelen, til å bruke alleårs-regelen.

- Hittil har det vært slik at en får pensjon av de 20 beste inntektsårene så lenge en tjente opp pensjon i 40 år. Nå vil pensjonen bli regnet ut etter gjennomsnittslønna over 43 år. Det gjør at de med variabel innekt kan tape store summer, sier Pedersen.

Som eksemplene i faktarammen viser, er private næringsdrivende en typisk gruppe som har variabel inntekt og som derfor kan vil komme dårligere ut .

- Kvinner taper
En annen gruppe som vil tape på det nye pensjonssystemet, er personer i deltidsstillinger.

- Kvinner som jobber halv dag mens barna er små, og som så går over i hel stilling når barna er større, vil tape på det nye pensjonssystemet fordi en nå ikke regner de beste årene, men gjennomsnittet, sier Pedersen.

- Vil økningen i pensjonsopptjening for ulønnet omsorgsarbeid fra fire til seks år per barn kunne kompensere for dette tapet?

- Kompensasjonen er for de som ikke jobber i det hele tatt. Omsorgspoengene vil tilsvare en halvdagsstilling. Sånn sett kommer denne gruppa bedre ut med det nye pensjonssystemet.

- Hva med studenter, blir de tapere med det nye pensjonssystemet?

- Det blir litt firkantet å si at de blir tapere i det nye systemet fordi de ikke har hatt noen mulighet til pensjonsopptjening i studietiden i gamle dager, det vil si nå.

- Få topplønn med én gang
Har en derimot en jevn inntekt i hele 43 år, viser oversikten fra regjeringen at en enslig pensjonist komme slik ut med den nye modellen:

En person med inntekt på 186.000 kroner (3 G) vil med regjeringens forslag få en årlig pensjon på 133.000 kroner, mot 114.000 kroner med dagens folketrygd. Vedkommende vil altså få 19.000 kroner mer i pensjon i året.

En person med inntekt på 311.000 kroner (5 G) vil med regjeringens forslag få en årlig pensjon på 180.000 kroner, mot 167.000 kroner med dagens folketrygd. Vedkommende vil altså få 13.000 kroner mer i pensjon i året.

En person med inntekt på 622.000 kroner (10 G) vil med regjeringens forslag få en årlig pensjon på 256.000 kroner, mot 228.000 kroner med dagens folketrygd. Vedkommende vil altså få 28.000 kroner mer i pensjon i året.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.