*Nettavisen* Nyheter.

Duell på Gardermoen

En av de heteste potene på SVs landsmøte blir nestledervalget. Hvem tror du vinner?

22.03.07 12:09

Se Kristin Halvorsens åpningstale direkte kl. 14:30

Søndag blir det kampvotering om ny nestleder i SV. På mange måter blir valget en avstemning over SVs resultater i regjeringen. Onsdag innrømmet partileder Kristin Halvorsen at SV har slukt sine kameler, men at «de har vært små»

- Det er ikke snakk om en hel karavane, forsikret Halvorsen.

Venstresiden mener likevel at nestlederkandidat og statssekretær Bård Vegar Solhjell har det for travelt med å dandere kamelene.

Sentrum av partiet mener rivalen Ingrid Fiskaa har vært for opptatt av å peke på dem.

Garanti
Så sent som i februar protesterte ingrid Fiskaa mot sin egen regjerings Afghanistan-politikk. Hun har også vært høyt på banen i protestene mot regjeringens klimapolitiikk. Torsdag skriver Dagbladet at sentralstyremedlem og leder av Transportarbeiderforbundet, Per Østvold, trekker sin støtte til Fiskaa.

Fiskaa avviser at hun er for kritisk til regjeringsprosjektet.

- Jeg vil jobbe hardt for at SV fortsatt skal være i regjering. Et sterkt SV i regjering er den beste garantien for en politisk kursendring i Norge. Det er viktig at vi er i regjering også etter 2009, sier hun til Nettavisen.

29-åringen fra Bryne sitter i SVs sentralstyre, og er tidligere leder av Sosialistisk Ungdom.

- Jeg ønsker å bygge en sterkere partiorganisasjon, og sterke allianser med fagbevegelsen, miljøorganisasjonene og fredsbevegelsen, mener hun.

Snudde
På landsmøtet blir det kampvotering mot statssekretær Bård Vegar Solhjell.

- Det er delte meninger i partiet, men jeg oppfatter ikke dette som dramatisk på noen måte. Vi har hatt en avslappet og balansert debatt rundt dette. Det tror jeg vi skal ha på landsmøtet også, sier hun.

SVs valgkomité innstilte opprinnelig Fiskaa som ny nestleder til å erstatte Henriette Westrhin, som ikke tar gjenvalg. Senere snudde komiteen, og innstilte i stedet Solhjell. Nestleder Audun Lysbakken står ikke på valg.

- Kjenner SV
Solhjell mener den nye nestlederen må kjenne de store sakene i partiet.

- Jeg tror jeg har greie på klima, skole og rettferdig fordeling. Dette er kanskje de tre største sakene for SV og venstresida i tida framover, sier han.

35-åringen fra Naustdal i Sogn og Fjordane har vært partisekretær i fem år, og statssekretær ved Statsministerens kontor siden høsten 2005.

- Jeg har besøkt de fleste SV-lagene. Det er en viktig egenskap å kunne bringe budskapet ut når vi sitter i regjering. Det er også viktig at vi i regjeringsapparatet forstår SV lokalt, sier han.

Riving i håret
Han avviser at nestlederstriden vil prege landsmøtet.

- Det vil nok bli litt riving i håret utover natta. Men jeg tror landsmøtet vil bli preget av miljøspørsmålene og en avklaring der det vil være stor oppslutning om regjeringsspørsmålet. Diskusjonen om valgene kommer til å bli tatt i fred og fordragelighet, fortsetter han.

- Jeg forteller det jeg mener, og overlater til Ingrid å forklare hva hun mener. Følger vi spillereglene går det bra, fortsetter han.

Svinebundet
Solhjell vil ikke gå inn på hva som er den største forskjellen mellom ham og Fiskaa. Selv mener han klima og miljøspørsmål kommer til å være den viktigste saken i flere tiår framover. Som småbarnsfar er han også opptatt av barn og unge.

Ingrid Fiskaas støttespillere mener Solhjell som statssekretær ved SMK er svinebundet til regjeringens politikk.

- Ifølge den første flertallsinnstillingen fra valgkomiteen (som innstilte Fiskaa, red. anm.) var det bare en person fra regjeringsapparatet som ble nominert, nemlig Kristin Halvorsen. Jeg tror ikke det blir spesielt tungt med to i stedet for en. Det er viktig med den kontakten, mener Solhjell.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.