*Nettavisen* Nyheter.

Duket for maktskifte

Valgdagsmålingen viser kraftig fall for regjerings- og støttepartiene. Foto: Skjermdump: NRK

Det borgerlige flertallet ser ut til å ryke både i Oslo og Bergen, i takt med valgtendensen også på landsbasis. De Grønne blir valgets vinner, tett fulgt av Ap.

14.09.15 22:10

Basert på opptellingen av drøyt 450.000 forhåndsstemmer kan Arbeiderpartiet gjøre sitt beste lokalvalg siden 1987, den gang Ap-leder Gro Harlem Brundtland var statsminister i Norge.

Da valglokalene stengte klokka 21, forelå det ingen prognose fra Kommunaldepartementet.

Følg valget direkte her!

Også valgdagsmålingene i VG og TV 2 viser at Ap kan gjøre et historisk godt valg. Forhåndsstemmene gir Ap en oppslutning på 34,5 prosent, mens Ap får 32,3 prosent i VGs valgdagsmåling og 33 prosent hos TV 2.

– Jeg har gjort alt jeg kunne i hvert fall, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre da han på vei inn til valgvaken fikk spørsmål om sin egen innsats i valgkampen.

Fakta

Her er de første tallene

Flertallet skifter

Hovedbildet var det samme i begge valgdagsmålingene og i opptellingen av forhåndsstemmene: Betydelig tilbakegang for regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet, brakvalg for Miljøpartiet De Grønne (MDG) og et meget solid valg for Ap.

MDG fikk 6,6 prosent av forhåndsstemmene, mens valgdagsmålingene indikerte et resultat midt på 5-tallet. Det er uansett et nasjonalt gjennombrudd for partiet som fikk 1,3 prosent i 2011 og 2,5 prosent i 2013.

– Dette skal vi bruke til å fremme grønn politikk med større kraft enn noen gang før, sier MDGs Rasmus Hansson til TV 2.

Framgangen til Miljøpartiet De Grønne er historisk og innebærer et nytt partilandskap i Norge, mener valgforsker Svein Erik Tuastad.

Han sammenligner gjennombruddet til MDG med Frps innkomst som maktfaktor i norsk politikk.

– Det er 40 år siden det kom til et nytt parti i norsk politikk som kommer til å bli en varig faktor. Dette endrer det politiske landskapet og gjør valget historisk. Saken deres forsvinner ikke, sier Tuastad til NTB.

Mot maktskifte i storbyene

I statsminister Erna Solbergs hjemby Bergen og i hovedstaden ligger det an til maktskifte.

Hvis resultatet av forhåndsstemmingen slår til, kan Ap, SV, Senterpartiet og Rødt danne flertall uten støtte fra MDG, som på sin side gjør et sterkt valg med 7 prosent av stemmene.

I Oslo kan Fabian Stangs dager som ordfører være talte, men like etter klokken 21 sa Stang til VG at det likevel kan bli aktuelt å forhandle med Oslo-valgets store vinner MDG – som ser ut til å havne på vippen.

Det har Venstres Abid Q. Raja imidlertid liten tro på:

– Kommer MDG på vippen, da tror jeg resultatet er gitt, sier Raja.

Les også: Forhåndsstemmene tyder på skifte i Oslo

Kan bli rødgrønt flertall i Bergen

De rødgrønne partiene får 48,9 prosent av forhåndsstemmene, noe som vil gi et knappest mulig flertall av mandatene.

Dersom valgresultatet blir som resultatet av de 44.691 talte forhåndsstemmene, får de fire rødgrønne partiene 34 av byrådets 67 representanter.

Av de talte forhåndsstemmene får Arbeiderpartiet 38,1 prosent (+ 9,3), SV 6,7 (+ 2,3) og Senterpartiet 1,7 (+ 0,3).

Stemmene utgjør 29,8 prosent av alle stemmene i kommunevalget i Bergen.

Dermed trenger de fire partiene ikke støtte fra Miljøpartiet De Grønne, som får 7,0 prosent og 5 mandater, for å få flertall, ifølge forhåndsstemmene.

Høyre går tilbake 13,2 prosentpoeng til 21,7 prosent. Frp får 8,7 prosent (- 1,6), KrF 5,9 prosent (+ 0,2) og Venstre får 4,8 prosent (- 2,1).

Høyre, Frp og KrF fikk flertall av mandatene i bystyret ved kommunevalget i 2011. KrF gikk siden ut av byrådssamarbeidet.

Da valglokalene stengte klokken 21, forelå det ingen prognose fra Kommunaldepartementet for det endelige valgresultatet i Bergen.

Les også: Alt om valget 2015

Blåblått fall

Høyre faller fra 2011-valgets 28 prosent oppslutning til 24,6 prosent av forhåndsstemmene, og helt ned på 22-tallet på valgdagsmålingene.

Regjeringskollega Frp kan ende under 10-tallet hvis TV 2s måling slår til, og litt over hvis VG-målingen treffer best.

Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen er varsom med å legge vekt på de tidligste tallene.

– Vi ser at det fortsatt spriker, akkurat som målingene har gjort. Ender vi på 10,7, er det absolutt veldig bra, sier Solvik-Olsen med henblikk på VGs valgdagsmåling.

Flyktningene beveger

På valgdagen ga SV-leder Audun Lysbakken uttrykk for at hans parti kan ha fått et løft mot slutten av valgkampen. Partiet lå over sperregrensen på 4 prosent på begge valgdagsmålingene og basert på forhåndsstemmene.

– Mange er beveget av flyktningene og føler at de store partiene har opptrådt for passivt. Det kan bety framgang for SV og flere andre, sa Lysbakken etter å ha stemt på Gamlebyen skole i Oslo.

KrF-leder Knut Arild Hareide pekte også på at flyktningkrisen og det ansvaret vi nordmenn har, overskygget lokale saker mot slutten av valgkampen.

– Og jeg mener det er riktig at dette har overskygget, sa Hareide.

Rødt og Høyre kan bli like store i Tromsø

Det ligger an til et maktskifte i Tromsø der Høyre og Rødt kan bli nesten like store, viser forhåndsstemmene.

Forhåndsstemmene utgjør 15,5 prosent av alle stemmene. De gir rødt en oppslutning på 17,7 prosent, og Høyre en kraftig tilbakegang til 19,2 prosent (-16,9).

Arbeiderpartiet går fram med 3,0 prosentpoeng til 29,4 prosent. SV får en oppslutning på 7,4 prosent (+1,7).

De rødgrønne ligger an til klart flertall med 24 kommunestyrerepresentanter mot 16 representanter til samarbeidspartnerne Høyre. Frp og Venstre. Frp går tilbake med 2,0 prosentpoeng til 11,0 prosent, men Venstre går tilbake 0,5 prosentpoeng til en oppslutning på 4,3 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag