RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

E-tjenestens sjef: Vi må sikre kildenes troverdighet

IKKE KLART: Strøm-Erichsen var under pressekonferansen klar på at hun har full kjennskap til organiseringen av Etteretningstjenesten og deres arkiver. Hun ga allikevel ikke et klart svar på om hun viste om det spesifikke kildearkivet som saken dreier som om.
IKKE KLART: Strøm-Erichsen var under pressekonferansen klar på at hun har full kjennskap til organiseringen av Etteretningstjenesten og deres arkiver. Hun ga allikevel ikke et klart svar på om hun viste om det spesifikke kildearkivet som saken dreier som om. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Sist oppdatert:
Sjefen for Etterretningstjenesten generalløytnant Kjell Grandhagen avviser at kildearkivet bryter med norsk lov.

– E-tjenesten kan gjennomføre tiltak for å verifisere sine kilders troverdighet, sa Grandhagen og viste til loven om etterretningstjenesten fra 1998 da han og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) møtte pressen torsdag.

Ifølge NRK og Dagbladet har E-tjenesten et arkiv over egne kilder og personer de vurderer å rekruttere som omfatter rundt 400 nordmenn.

Grandhagen avviste at det drives overvåking av norske borgere i Norge.

Samtidig sier Grandhagen at det var uklokt av Dagbladet og NRK å avsløre at arkivet ligger i Havnelageret i Oslo sentrum.

- Dette går på personellsikkerhet og er informasjon som fremmede makter kan være interessert i, påpekte Grandhagen. I følge VG Nett vil dette arkivet nå bli flyttet.

Glad for initiativet
Forsvarsministeren sa at hun forutsetter at tjenesten holder seg innenfor lover og regler som er vedtatt for dem:

– Så er jeg glad for at EOS-utvalget på eget initiativ har gått inn i saken, sa hun.

Strøm-Erichsen var under pressekonferansen klar på at hun har full kjennskap til organiseringen av Etteretningstjenesten og deres arkiver. Hun ga allikevel ikke et klart svar på om hun viste om det spesifikke kildearkivet som saken dreier som om.

Sjefen for Etteretningstjenesten dro under pressekonferansen frem viktigheten av jobben kildene gjør for Norge.

- Disse kildene gjør en uvurderlig jobb for Norge, og vi er opptatt av disse kildenes og deres families sikkerhet.

Uanmeldt besøk

Stortingets kontrollorgan kom denne uka på uanmeldt inspeksjon for å undersøke lovligheten av et militært etterretningsarkiv i Oslo.

I det såkalte fagarkivet, som befinner seg i Forsvarets lokaler i Havnelageret i Oslo sentrum, ligger det informasjon om etterretningstjenestens kilder, men også deres familier, sier frilansjournalist Kjetil Stormark til NRK og Dagbladet torsdag.

- Det de har gjort i en del sammenhenger, er at de også har gått så langt som å kartlegge sensitive personopplysninger om ikke bare kildene, men også ektefeller og barn, sykdomshistorikk og velferd. Dette er ting man vil kunne mene de ikke har lov til å gjøre, sier han.

- Vi har hatt informasjon om at vi bør se på dette arkivet fra før sommeren, og vi har fått ytterligere informasjon i august. Vi diskuterte dette på utvalgets møte 20. august, og da bestemte vi at vi skulle foreta en uanmeldt inspeksjon, sier Eldbjørg Løwer, leder av EOS-utvalget, som er Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste.

Etterretningstjenesten har ikke lov til å overvåke eller innhente informasjon om nordmenn på norsk territorium. Etterretningssjef Kjell Grandhagen skriver i en epost at deres egne undersøkelser så langt ikke har avdekket ulovligheter med arkivet i Havnelageret.(©NTB)

Sjef for Etteretningstjenesten, generalløytnant Kjell Granhagen, var under torsdagens pressekonferanse klar på at Etteretningstjenesten ikke har drevet ulovlig overvåkning av potensielle kilder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere