Eide advarer mot ufin debatt om romfolk

Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)

Norske politikere og medier må være på vakt mot hatefulle ytringer, mener utenriksministeren.

21.05.13 16:09

STRASBOURG/OSLO (NTB) Debatten om romfolk viser at man også i Norge må være på vakt mot hatefulle ytringer og angrep mot minoriteter, mener utenriksminister Espen Barth Eide.

Han deltok torsdag på Europarådets årlige ministermøte i Strasbourg, der mye handlet om hvor godt europeiske land etterlever demokratiske spilleregler og menneskerettigheter.

Diskusjonen er brennaktuell, ettersom omreisende romer setter europeiske lands verdier og toleranse på prøve. Debatten handler både om diskriminering og trakassering av denne minoriteten i land som Ungarn og Romania, men også om hvordan diskusjonen om romene føres i andre land.

- Aktuelt også i Norge

Utenriksministeren mener det er viktig å skille mellom diskriminering og hatefulle ytringer. Selv om Norge ikke diskriminerer slik enkelte østeuropeiske land gjør, må også norske politikere og medier være på vakt mot hatefulle ytringer og tonen i debatten, ifølge Eide.

- Jeg tror det er riktig og ærlig av meg å si at problemstillingene er aktuelle også i vårt eget land, sier han til NTB.

Eide viser til beskrivelser som «oss og dem» og «de er annerledes» i diskusjonen.

- I hvert vårt land har vi et ansvar for hvordan vi forholder oss til og snakker om disse utfordringene.

Foto: Fotograf: (Mediehuset Nettavisen)

Hårfin grense
Utenriksministeren understreker at det ofte skal lite til før folk beveger seg bort fra toleranse og likeverd og mot ekstrem eksklusjon og nasjonalisme.

- Den økonomiske krisen i Europa kan fort føre til at folk flytter over den streken, sier Eide.

Europarådets kartlegging viser at de fleste land i Europa møter utfordringer med omreisende romfolk og andre minoriteter.

- Særlig rombefolkningen er utsatt for diskriminering, det hører vi fra hele Europa, sa Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland før torsdagens møte.

Eide berømmer Jagland for at han tar opp utfordringer knyttet til rettsstat, demokrati, hatefulle ytringer og diskriminering av minoriteter i Europa og gir europeiske land en plattform til å se på dette sammen.

Foto: Trond Lepperød

EØS-midler
Diskusjonen om tigging går høyt i Norge, og regjeringen vil be EU og mottakerlandene om å sette av ubrukte EØS-midler til tiltak som skal bedre romfolkets situasjon.

Eides viste i en redegjørelse for Stortinget denne uken til at deler av det norske EØS-bidraget går til dette formålet. Fram til 2016 skal Norge bruke om lag 300 millioner kroner på ulike tiltak for romfolk i ti land i Sentral- og Sør-Europa.

- I Bulgaria skal for eksempel 10 prosent av EØS-midlene knyttes til relevante tiltak for romfolket. Målet er å bedre levekår, styrke integreringen og bekjempe diskriminering, sa Eide. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.