RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Eide: Taliban har ført forhandlinger i Norge

Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Bekrefter at delegasjoner fra Taliban har vært i Norge.

Utenriksminister Espen Barth Eide bekrefter at delegasjoner fra Taliban har vært i Norge for å føre forhandlinger mellom Taliban, USA og afghanske myndigheter.

Det melder NRK.

Møtene med Taliban har i hovedsak vært i Doha i Qatar, men det har også vært samtaler i Norge.

Bare de øverste lederne visste
- Jeg kan bekrefte at det har vært detaljerte møter i Norge, men kan ikke si så mye om det foreløpig. Dette har vært en prosess som har vart i mange år, og det gjelder også samtalene i Norge. Bare de øverste lederne visste om dette, sier Eide, ifølge NTB.

Han er ikke fremmed for tanken om at Norge kan ha en rolle også når de vanskelige fredsforhandlingene nå starter i Doha.

- Det er ikke opp til oss å bestemme, men opp til partene. Men jeg vil ikke utelukke at vi kan ha en rolle videre som en fortrolig dialogpartner, forteller Eide.

UD bekrefter også overfor NTB at Norge har vært involvert i prosessen.

Fra offisielt hold i USA bekreftes det samtidig at USA og Taliban vil møtes i neste uke for å starte fredssamtaler i Qatar. Afghanistans president Hamid Karzai bekreftet tirsdag at myndighetene i det krigsherjede landet vil sende delegasjoner til landet for å delta i samtalene.

Den diplomatiske tilnærmingen har foregått samtidig som at norske soldater har vært i krig med Taliban i Afghanistan.

Umulig å bli kvitt Taliban
- Men et nærmest samlet internasjonalt samfunn har i mange år ment at vi må få til samtaler med Taliban. Det har vært klart at en full militær seier der Taliban ble fjernet fra jordens overflate, var umulig å oppnå, sier Barth Eide.

Beslutningen om å gjenoppta fredsforhandlingene anses som viktig for fredsprosessen i Afghanistan. Karzai forsøkte i 2010 å starte forhandlinger med organisasjonen som styrte Afghanistan før NATO-styrkenes invasjon, uten hell. Den dypt konservative islamistiske bevegelsen avviste fremstøtet.

I en tale, kringkastet på TV i forbindelse med åpningen av Talibans kontor i Doha, fortalte Taliban-talsmann, Mohammed Naim, at deres politiske og millitære mål, begrenser seg til det afghanske territoriet.

Talsmannen sa også at de ønsket en fredlig løsning på konflikten og at de ikke hadde til intensjon å skade andre land.

Kilder i Obama-administrasjonen sier at innholdet i uttalelsen var svært viktig for å legge grunnlag for videre samtaler, ifølge New York Times.

Obama: Første skritt
- Dette er første skritt i det som kommer til å bli en lang prosess. Det kan kun skapes fred i Afghanistan dersom afghanerne selv står i spissen for en fredsprosess, sier Obama under et møte med Frankrikes president François Hollande under G8-møtet i Nord-Irland.

- Det kommer til å bli mange humper i veien, fortsatte presidenten.

- Men dette er bare første skritt på en veldig lang vei. Fred er ikke for hånden, sier en amerikansk tjenestemann til nyhetsbyrået Reuters.

USAs krav
USAs krav til Taliban vil ifølge kilden være at bevegelsen bryter båndene til terrornettverket al-Qaida, legger ned våpnene og godtar den afghanske grunnloven, med den beskyttelse som denne gir til kvinner og minoriteter i landet.

Tjenestemannen opplyser at samtalene mellom Taliban og USA vil finne sted om noen få dager, og at forhandlingene mellom Taliban og de afghanske myndighetene vil skje noen dager senere.

Nyheten om Taliban-forhandlingene kommer samme dag som afghanerne selv overtok ansvaret for sikkerheten i hele Afghanistan fra NATO.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere