Eiendomskongen omfavner Frp

Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Olav Thon rykker inn helsides annonser i avisene for Fremskrittspartiet.

27.08.13 10:19

OSLO (Nettavisen og NTB): En av Norges aller rikeste menn, eiendomskongen Olav Thon, forteller om sin støtte til Fremskrittspartiet i helsiders annonser i Aftenposten og VG tirsdag.

- Setter stor pris på
-Thon er en mann som har bygget seg opp fra to tomme hender, skaffet til veie en haug med arbeidsplasser og i tillegg bidratt til fellesskapet på ulike måter. Derfor setter vi selvsagt stor pris på denne støtten fra han. Vi håper selvsagt også at en slik positiv støtte fra samfunnsbyggeren Olav Thon vil bidra positivt for oss i valgkampinnspurten, sier Fremskrittspartiets generalsekretær Finn Egil Holm i en kommentar til støtten.

Olav Thon selv understreker at han ikke har støttet Frp økonomisk.

- Jeg rykker inn annonsen for å bli kvitt pågangen med spørsmål om hvilket parti som får min stemme, forteller han til Aftenposten.

I annonsen skriver den 90 år gamle milliardæren:

- Et sterkt Fremskrittsparti gjør det lettere for Høyre å føre høyrepolitikk.

- Jeg velger Fremskrittspartiet fordi partiets program er fornuftig og fordi partiet er landets tredje største, som aldri har fått vist hva de er gode for, utdyper han.

Les Stavrums kommentar: Dumt å krige mot Thon

Skatt ikke viktig
Thon sier til Aftenposten at kroner og øre, skatt og økonomi ikke er årsakene til at han velger Frp.

- Byråkratiet vokser i en betenkelig grad og knebler gründerskap og produksjonsutvikling. Ethvert politisk parti som vil prøve å stoppe denne betenkelige utviklingen ville fått min stemme. Gjennom sitt program anser jeg at Frp er best egnet, sier Thon.

I tillegg mener Thon at Frp gir ungdommer flere muligheter til å bygge fremtiden sin, at eldre får flere og gode muligheter og at Frp står for en bærekraftig innvandringspolitikk, melder NTB.

- Skarpere på politikk enn Røkke
Thons støtteerklæring til Frp var tirsdag hyppig kommentert på sosiale medier.

Jøran Kallmyr, tidligere Frp-byråd for miljø og samferdsel i Oslo kommune, nå ansatt i advokatfirmaet i Ræder, la ut denne Twitter-meldingen:

«Stor respekt for Olav Thon som stemmer FrP - men også for Røkke som stemmer Ap. Thon er nok hakke skarpere på politikk».

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

- Thon er en mann jeg har utrolig stor respekt for. Jeg har møtt ham flere ganger og ser opp til ham som person. Han er et forbilde, en som har bygd seg opp fra ingenting. Det er veldig flott at han går ut og støtter Frp, og jeg synes han oppsummerer vår politikk veldig godt i annonsen, sier Kallmyr til Nettavisen.

- Og Røkke?

- Jeg er like glad i Røkke, og han er jo romsdaling, som meg selv, sier Kallmyr.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kjetil Mæland

- Kunnskap om hvordan Norge fungerer
Kallmyr synes det er bra at kjente personer som Olav Thon flagger sitt partistandpunkt.

- Både Thon og Røkke er personer med enorm kunnskap om hvordan Norge fungerer. Røkke har bygd opp en internasjonal forretning, Thon har bygget opp sin virksomhet i Norge og kjenner byråkratiet. Han bør minne oss på hvor viktig det er å legge til rette for næringsutvikling, ikke bare lene oss på at vi har det godt fra før.

- Så er det de som mener det er åpenbart at Thon støtter Frp og høyresiden i norsk politikk med utsikter til skattelettelser?

- Det blir rart å anklage en mann på 90 år for å ha det perspektivet. Dette er en mann som har drevet forretning i Norge i 70 år. Han har sett hvordan Norge har utviklet seg, sier Kallmyr.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)

- Kjøper politisk innflytelse
Professor Anders Todal Jenssen ved NTNU er ikke overrasket over Thons annonser:

- Vi har ikke noe lang tradisjon for denne type virkemidler, men man kjøper annonser fordi det virker, slår han fast.

- Det som gjør at dette vekker oppsikt, er helsides annonser i landets største aviser, fra en kjent person - så spørsmålet blir hvorvidt mennesker med penger skal få kjøpe seg politisk innflytelse, påpeker Todal Jenssen overfor Nettavisen.

- Taktikk
Professoren mener annonsen vitner om en mann som innerst inne sympatiserer med Høyre, men som denne gangen vil stemme lenger til Høyre:

- Det ligger også et element av taktisk vurdering ved å si at «det blir lettere for Høyre å være Høyre, hvis Frp blir store». Han forestiller seg en kamp om Høyres sjel, med denne oppfordringen, mener han - og legger til at:

- Internasjonalt er forskningen delt på dette feltet. Men med en annonse som dette har vi fått tilført et element som i andre land har ledet til mange negativ kampanjer, som ikke leder til økt valgoppslutning. De negative kampanjene vi kjenner fra USA drives ikke av partiene, men gjerne av folk utenfor, med mer eller mindre løs kobling til partiene.

Todal Jenssen mener annonsen vil bidra til å sette fart på debatten om politisk reklame.

VALG 2013: Følg Nettavisens liveblogg om valgkampen:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.