RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ekstraordinært landsmøte i Ap

Arbeiderpartiet innkaller til ekstraordinært landsmøte 14. juni for å velge ny partileder etter Jens Stoltenberg.
Arbeiderpartiet innkaller til ekstraordinært landsmøte 14. juni for å velge ny partileder etter Jens Stoltenberg. Foto: Krister Sørbø (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Arbeiderpartiet innkaller til ekstraordinært landsmøte 14. juni for å velge ny partileder etter Jens Stoltenberg, melder NRK.

Stoltenberg varslet fredag at han trekker seg som leder i Arbeiderpartiet etter at han samme dag ble utnevnt til generalsekretær i NATO.

Storfavoritt til å overta som partileder er tidligere utenriksminister og helseminister Jonas Gahr Støre – de aller fleste peker på mannen som nå er Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann.

Vil savne partiet

På vei inn til sentralstyremøtet i partiet mandag morgen sa Jens Stoltenberg at det har slått ham i helgen hvor mye han kommer til å savne Arbeiderpartiet.

– Det er vondt, nesten litt sårt, sa han til pressen utenfor møterommet i partilokalene i Folketeaterbygningen på Youngstorget. Der står også bystene av tre andre tidligere Ap-ledere, Einar Gerhardsen, Trygve Bratteli og Gro Harlem Brundtland.

Som partileder siden 2002 og medlem av sentralstyret siden 1985, har Stoltenberg også satt sitt tydelige preg på partiets historie.

Ny leder

Klokken 10.30 møttes landsstyret i Folkets Hus for å ta stilling til innstillingen fra sentralstyret, som hadde sitt møte kl. 09. Etter det NTB erfarer var sentralstyret enstemmig i sin beslutning om å holde et ekstraordinært landsmøte før sommeren, der det bare skal velges en ny leder.

Valg til øvrige tillitsverv vil bli tatt under det ordinære landsmøtet i 2015. Det innebærer at Helga Pedersen fortsetter som nestleder ut valgperioden.

Jens Stoltenberg blir sittende som leder inntil en ny er på plass.

Støre

Interessen for de kommende valgene i Ap er stor, men hovedpersonene er lite villige til å si noe.

– Dette kommer nok til å gå for seg i ordnede former, sa Støre om partiledervalget, da han var på vei inn til sentralstyremøtet mandag morgen. Han har ikke selv bekreftet at han stiller som lederkandidat, men det ville overraske stort om han skulle si nei.

I rekkene bak Støre er det flere kandidater til nestlederverv og andre framskutte posisjoner. Selv om disse valgene utsettes til 2015, vil spekulasjonene gå høyt i pressen. Trond Giske, Anniken Huitfeldt, Ingvild Kjerkol, Hadia Tajik og Helga Pedersen er navn som hyppigst trekkes fram. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere