*Nettavisen* Nyheter.

En gjeng tapere

Foto: Nyhetskanalen (TV 2)

Meglerne var sleipe, politikerne grenseløst naive. Alle er de tapere.

22.11.07 15:55

(NA24-KOMMENTAR): Onsdag kveld ble kjent at Terra Securities bidrar med sikkerhet på 70 millioner kroner i forbindelse med de mislykkede investeringene til kommunene Narvik, Rana, Hemnes og Hattfjelldal. Dette er ingen løsning, men bidrar til et pusterom.

Det at Terra i det hele tatt bidrar, viser at situasjonen er svært ubehagelig også for meglerhuset – som i utgangspunktet ikke ligger an til å tape penger. Dette er en sak med tapere på alle sider av bordet.

Og det kan man si uavhengig av hva som til syvende og sist blir det økonomiske og juridiske resultatet etter at advokater og myndigheter har fingransket saken.

Det var altså amerikanske Citigroup som skrudde sammen investeringsproduktet kommunene satset på. Det dreide seg om et fond som gjorde tungt belånte investeringer i amerikanske kommunalobligasjoner. Den forventede fortjenesten lå i å utnytte avvik i rentenivået av disse obligasjonene på grunn av skattemessige forhold, noe jeg skrev mer om tidligere i uken.

Det er i og for seg ikke noe galt i dette, selv om forvaltningskostnadene var ganske rause. Citigroup sitter uansett langt unna, og har i dagens finansklima viktigere problemer enn noen sure kommuner i Norge.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ødelagt rykte
Verre er det for Terra. Uavhengig av hva den juridiske konklusjonen til slutt blir, har meglerfirmaet utvilsomt gitt elendige råd til kommunene. Gitt at Terra hadde oversikt over kommunenes økonomi, burde de aldri anbefalt å satse så store summer på én investering i et så spesielt og belånt fond. Det var rett og slett gambling.

Terra fremstår som skruppelløse råselgere som prioriterte egne provisjonsinntekter, i stedet for å gi kundene fornuftige råd. Etter denne saken blir det ikke lett å reise rundt i Norge med nye investeringsprodukter i kofferten.

Gadd ikke lese
Men om Terra var sleipe, fremstår kommunenes representanter som totalt naive og uansvarlige.

På rekke og rad har de i ettertid stått frem og bedyret at de investerte hundrevis av millioner uten å ha lest presentasjoner og prospekter, og i stedet valgte å stole på vurderingene til Terra – altså selgeren.

Når ordfører Kjell-Idar Juvik i Hemnes kommune (4.500 innbyggere) skulle satse kommunens fremtidige kraftinntekter, gadd han ikke lese presentasjonen. – Jeg orienterte meg kun ut ifra det Terras rådgiver fortalte, og det tror jeg resten av kommunestyret gjorde også, sier han.

Tidligere Narvik-ordfører Olav Sigurd Alstad sier det slik: - Jeg har hørt i media i dag at det finnes et prospekt som viser at dette prosjektet hadde svært høy risiko, men det så aldri vi.

Og det sier han selv om Citigroups presentasjon av fondet ligger på Narvik kommunes egen hjemmeside. (Oppdatering: Presentasjonen er torsdag fjernet fra Narvik kommunes hjemmeside. En kopi finnes her.)

Som jeg skrev tirsdag fremgår det her tydelig – på første side, med fet skrift - at produktet er spekulativt, og at det er beregnet på sofistikerte og erfarne investorer som er villige til å risikere tap av hele eller store deler av investeringen. Det fremgår også at investeringen blir giret opp med rundt åtte ganger så store lån – noe som selvsagt øker både forventet oppside og nedside.

Ville politikerne vært like skjødesløse hvis det var egne penger de investerte? Eller er det ikke så nøye når det er skattebetalernes felleskasse det dreier seg om?

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
En bankboble sprekker
Kommunal finansfiasko
Der ble Kina fattig igjen
Eksplosiv innvandring
Venter på USA-nedturen

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.