*Nettavisen* Nyheter.

En krone i kutt i bensinavgiften

Frps Siv Jensen mener bilistene skal nyte godt av den høye oljeprisen, og fremmet i dag et forslag i Stortinget om å redusere bensinavgiften.

12.04.05 18:14

Frp fremmet et forslag om å kutte bensinavgiften med en krone per liter.

- Økte oljepriser betyr enorme ekstrainntekter til staten. Det burde gjøre sitt til at stortingsflertallet også sørger for å gi befolkningen glede av dette, sier Jensen.

Den høye prisen på råolje har ført til at pumpeprisen på bensin flere steder passert 11 kroner literen. Det er for dyrt, mener Frps nestformann.

Flytende avgift
- Primært vil Frp ha et system som sikrer en noenlunde stabil pris på drivstoff. Et slikt system vil være mulig med en flytende drivstoffavgift. Når oljeprisen går opp, kan staten redusere avgiften slik at pumpeprisen forblir noenlunde konstant, sier hun.

Frp ber i forslaget regjeringen om å utrede en slik modell. Men partiet ber allerede nå om at avgiften på bensin settes ned med en krone og avgiften på diesel med 65 øre fra 1. mai 2005.

Frp har beregnet at staten vil tape om lag 1,8 milliarder i inntekter med en slik reduksjon.

Håper på Foss
Jensen har ikke gitt opp troen på at forslaget får flertall. Hun viser til at Stortinget i 2000 vedtok å sette ned bensinavgiften med til sammen 82 øre på grunn av høy oljepris.

- I tillegg har finansministeren snudd tvert om og sagt at han er villig til å vurdere avgiftsnivået, sier Jensen.

Finansminister Per-Kristian Foss har tidligere uttalt at Norge ikke kan ha et system hvor bensinavgiftene svinger opp og ned etter oljeprisen. Han har varslet at lavere bensinavgifter ikke er et prioritert spørsmål for regjeringen, men lovet at regjeringen lover å vurdere bensinavgiftene i revidert nasjonalbudsjett i vår.

.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag