Endelig får Djupedal skryt

Foto: Berit Almendingen (TV 2 Nettavisen)

Etter over 100 dager med daglig slakt får kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) skryt.

18.02.06 13:00

STORTINGET (TV 2 Nettavisen): - Vi tror han vil gjøre en god jobb, han er interessert i hvordan ungdom har det, sier Jannice Fredriksen, Victoria Nordtveit og Einar Stabell fra Vågsbygd og Vennesla skole.

18-åringene er på studietur i Oslo, og onsdag satt de på galleriet i Stortinget mens Øystein Djupedal måtte svare i spørretimen på påstandene om at norske studenter er late og kunnskapsløse.

- Lurer studentene
Ikke alle er like fornøyde som de tre elevene. Anders Anundsen (Frp) mener at Djupedal lurer norske studenter.

- Undersøkelser viser at norske studenter taper i internasjonal kunnskapskonkurranse. Nivået har aldri vært dårligere. Norge utdanner tapere. Løsningen er å stille strengere krav, og kreve et snittkarakterer på 3,5 prosent for å få generell studiekompetanse. Men regjeringen vil gi alle studiekompetanse. Dette er å lure studentene, sa Anunsen.

- Gjelder Clemet
Men Djupedal mener at kritikken gjelder Kristin Clemet (H), ikke ham.

- Dette er en vurdering av kunnskapsreformen, og jeg må si at den slår tilbake på min forgjenger. I Soria Moria-erklæringen sier regjeringen at vi ønsker å gi alle mennesker mulighet til å videreutdanne seg. Vi ber ungdom om å ta valg tidlig i livet, og da må de få mulighet til å videreutdanne seg, sa Djupedal.

Uten svar
Han ville ikke svare på spørsmål om hvilke krav regjeringen vil stille for at en skal få studiekompetanse.

- Vi tar dette alvorlig og vil komme tilbake med en stortingsmelding. Vi ønsker å gi ungdom nye muligheter, og vi vil gjøre dette i et nært samarbeid med utdanningsinstitusjonene i Norge.

Ungdommene fra Voksbygd og Vennesla er enige i at de skal kunne skifte mening om hva de vil studere. Men de skjønner ikke diskusjonen om karakter.

- De sier at norske studenter er så late og at de ikke er noe krav elever. Men hvis en ser på kravene for å komme inn på høyskoler og universitet, så er det jo «all time high». Vi må minst ha et snitt på 4,5 for å komme inn på lærerutdanning, sier Victoria Nortveit til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.