RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Enige om pensjonen din

Foto: Gorm Kallestad (Scanpix)
Sist oppdatert:
Opposisjonen og regjeringen er blitt enige om framtidens pensjon.

Les også: Regn ut pensjonen din her

STORTINGET (Nettavisen): Klokka ni onsdag morgen ble alle partiene på Stortinget utenom Frp enige om fremtidens pensjonsordning.

- Dette er en historisk dag. Vi har fått til et bredt forlik, sier Høyre-leder Erna Solberg til Nettavisen.

- Dette er en av de største sakene som vi kommer til å behandle. Den berører alle innbyggere i Norge, sier SVs parlamentariske leder Inge Ryan.

For en måned siden brøt KrF, Høyre og Venstre forhandlingene med regjeringen fordi de mente at de rødgrønne var arrogante og kjørte et sololøp. Nå er partene enige om blant annet dette:

Det gis pensjonsopptjening for ulønnet omsorgsarbeid tilsvarende 4,5 G i inntil seks år per barn.
Årlig inntekt opp til 7,1 G skal være pensjonsgivende. (Tilsvarer nå 441.343 kroner)
Alle som avtjener førstegangstjeneste på minst seks måneder får pensjonsopptjening.
Det innføres ny ordning med skattestimulert individuell pensjonssparing med virkning fra 2008 med årlig sparebeløp med inntil 15.000 kroner.
Dagens ordninger for omsorgsarbeid ved pleie av eldre, syke og funksjonshemmede videreføres i den nye folketrygden.
Regjeringspartiene vil innføre en ny ordning med skattestimulert individuell pensjonssparing med virkning fra 2008, med årlig sparebeløp inntil kr 15.000,-. Nærmere redegjørelse for arbeidet med å innføre ordningen vil bli lagt fram i Revidert nasjonalbudsjett for 2007. Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre står for sin del fritt til å foreslå et høyere sparebeløp og til å foreslå en videreføring av ordninger med individuell og kollektiv livrente.

Dette betyr at H, V og KrF har full mulighet til å endre ordningene for privat pensjon i framtiden. Mulighetene for å utvide de private pensjonsordningene var avgjørende for at spesielt Høyre gikk med på forliket.

Forliket inneholder ingenting om pensjonsopptjening for studiepoeng, og akademikerne er dermed blant taperne etter forliket.


Blid statsminister
Jens Stoltenberg er strålende fornøyd med at det er blitt et bredt forlik på stortinget.

- Dette er et historisk forlik, smiler han.

- Men akademikerne og studentene er dypt skuffet og sier at de vil bli tapere?

- De med høy inntekt vil få stor glede av fremtidens pensjonssystem. Tjener man for eksempel 500.000 vil en få økt pensjon. Alle akademikere i offentlig sektor får 66 prosent av lønna i pensjon. Det er sikret, sier Stoltenberg til Nettavisen.

- Er ikke dette forskjellsbehandling mot de som jobber i privat sektor?

- Forskjellene blir mindre. Det blir nå obligatorisk tjenestepensjon for alle, også for private ansatte, sier han.

Det skal lønne seg å jobbe
Hill-Marta Solberg (Ap) legger vekt på at det skal lønne seg å jobbe i Norge. Blant annet derfor vil studenter ikke få mulighet til å tjene seg opp pensjon i studietiden.

- Ja, det vil fortsatt være viktig i Norge å jobbe. En vil kunne få pensjonspoeng for blant annet sommerjobb. Det er det ikke i dagens system, sier Solberg.

- Er det ikke paradoksalt at studentene ikke vil få pensjonspoeng samtidig som myndighetene sier at utdanning er nødvendig?

- Det er to regjeringer som har lagt fram pensjonsforslag. Ingen av dem har anbefalt pensjonspoeng under utdanning, heller ikke den forrige regjeringen.

Skuffede studenter
Leder i Norsk Studentunion (NSU), Jens Maseng, er skuffet over avgjørelsen.

- Dagens studenter blir morgendagens tapere. Ved å si at studenter kan tjene pensjonspoeng med å jobbe ved siden av studiene, slår Hill-Marta Solberg bein under målet om studieprogresjon og heltidsstudenten, sier Maseng til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere