Gå til sidens hovedinnhold

Enoksen går av - Haga overtar

Odd Roger Enoksen går av som olje- og energiminister.

Enoksen (Sp) blir erstattet av kommunal- og regionalminister Åslaug Haga (Sp), mens Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) - i dag parlamentarisk leder i Sp - overtar som kommunalminister. Det ble klart etter statsråd fredag.

- Det er litt vemodig. Samtidig gleder jeg meg veldig til å komme hjem til familien. Jeg har vært ukependler i åtte år nå, uttalte Enoksen på en improvisert pressekonferanse på Slottsplassen etter statsråd. Han setter seg på flyet hjem til Andøya allerede fredag kveld og sier han spesielt gleder seg til å komme hjem til yngstedatteren på 11 år.

Odd Roger Enoksen sa at han ble overrasket da Stoltenberg ringte ham i oktober 2005.

- Det er svært overraskende at det ble meg. Jeg hadde nettopp begynt i ny spennende jobb på Andøya og må vel ut å kjøpe meg dress nå, sa Enoksen til Nettavisen den gang.

Avskjed i bursdagsgave
Enoksen var ikke Stoltenbergs førstevalg, det var Marit Arnstad som først var ønsket til den tunge ministerposten. Og Enoksen ba allerede i sommer Stoltenberg om å få av. Da fikk han beskjed om å vente. Nå får han en avskjed i fødselspresang, nordlendingen fyller nemlig 53 år om fire dager.

Enoksen har håndtert flere vanskelige saker, blant annet fossekraften og hjemfallsstriden med ESA og ikke minst StatoilHydro-fusjonen.

I tillegg til å være Sp-leder er det nå Åslaug Haga som skal styre fusjonen. Hun får også ansvaret for håndteringen av CO2 på Mongstad.

Stoltenberg kommenterte statsrådskiftet på Slottsplassen klokken 11.15.

Se innslaget på TV 2 Sumo: Jens Stoltenberg om statsrådsskiftet

Biltrøbbel
Enoksen har fått mye kritikk de to siste årene. Mange raste da han skaffet seg en firmabil til 800.000 kroner på regjeringens regning. Han levrte den til slutt tilbake, og kjøpte seg en prikk lik bil for egne penger.

Han fikk også så ørene flagret da han og regjeringen støttet Johan Fredrik Odfjells kandidatur som ny styreleder i Statoil.

Det var etter sterk innstilling fra olje- og energiministeren at Johan Fredrik Odfjell lot seg overtale til å stille som kandidat til styreledervervet i Statoil.

Så ble det storm rundt Odfjells fallskjerm, og Stoltenberg ba Enoksen igjen ringe Odfjell,- denne gangen for å si at han likevel ikke hadde regjeringens støtte

Les også: Enoksens tabbeliste

SV-ere sitter
Etter SVs katastrofevalg har det vært en intens debatt rundt miljøvernminister Helen Bjørnøy og kunnskapsminister Øystein Djupedal. Men nå er det altså en Sp-statsråd som forlater regjeringen. SV-leder Kristin Halvorsen har benektet at enkeltpersoner har ansvaret for valgresultatet, og det skal ikke være aktuelt med flere statsrådsskifter i dag.

Enoksen ble første gang valgt inn på Stortinget i 1993. Han satt som kommunalminister i Kjell Magne Bondeviks første regjering. Enoksen var den gang også leder for Senterpartiet.

Hagas arvtaker
Magnhild Meltveit Kleppa (58) rykker nå inn i Kommunaldepartement. Meltveit Kleppa er parlamentarisk leder for Sp på Stortinget. Hun sitter også i Kontroll- og konstitusjonskomitéen på Stortinget, og har tidligere vært statsråd i Sosial- og helsedepartementet fra 1997 til 2000.

Enoksen er den andre statsråden som forlater den rødgrønne regjeringen. For nesten nøyaktig ett år siden gikk Odd Eriksen (Ap) av som næringsminister. Også han sa at han gikk av på grunn av familien, men det er ingen tvil om at Dag Terje Andersen (Ap) har tatt et sterkere grep om næringspolitikken enn Eriksen, som også reiste hjem til Nord-Norge.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar