RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Berit Almendingen

Enoksen hudflettet i Stortinget

Sist oppdatert:
Odd Roger Enoksen innrømmer at han har tabbet seg kraftig ut.

STORTINGET (Nettavisen): Opposisjonen stod klare til å tvinge Enoksen (Sp) i kne da han møtte i Stortingets spørretime onsdag.

TV 2 Sumo sendte spørretimen direkte. Se den i opptak her.

Førstemann ut var Børge Brende (H) som spurte om hvorfor Enoksen valgte å ikke fortelle olje- og energikomiteen at det var besluttet at norske konkurransemyndigheter ikke skulle uttale seg om StatoilHydro-fusjonen. Men et oppslag i Dagens Næringsliv, bekrefter Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV) at Konkurransetilsynet skrev et 15 siders brev med vurderinger av fusjonen, på anmodning fra departementet.

- Var upresis
- Jeg har i etterkant sagt at svaret beklageligvis var litt upresist, sa Enoksen om saken i Stortinget onsdag.

Dermed medgir Enoksen at han har gjort en av de største tabbene en statsråd kan gjøre. For statsrådene svarer nemlig for Stortinget, selv om de rødgrønne sitter i en flertallsregjering aldri så mye. Samtidig understreker Enoksen at han mener at brevet som han sendte olje- og energikomiteen inneholdt korrekt informasjon,

- Må beklage
Reaksjonene på Enoksens uttalelse fra opposisjonen var sterke.

- Dette er meget spesielt. Statsråden går langt i å beklage, han sier at beklageligvis var informasjonen upresis. Men Enoksen har bekreftet at han har gitt misvisende informasjon til Stortinget, og det bør han beklage, ikke bare si ”beklageligvis”, krevde Venstre-leder Lars Sponheim.

Men Enoksen nektet å si at ordene ”jeg beklager”. Det er heller ikke så rart, for ifølge parlamentarisk praksis ville det betydd at Enoksen vedgår at han har gjort en så stor tabbe at han må trekke seg som statsråd.

- Nei, det ser jeg ingen grunn til. Jeg har overhodet ikke lagt skjul på informasjon. Den har vært tilgjengelig. Jeg har sagt at jeg selvsagt skulle vært tydeligere i mitt svar til Stortinget, det har jeg ikke lagt skjul på. Men det er ikke slik at Konkurransetilsynet hadde kraftige innvendinger mot fusjonen, svarte han.

Enoksen viste også til at rapporten fra Konkurransetilsynet hadde ligget åpent i postjournalene, og at den var en rapport fra en underliggende etat. Den endrer dermed ikke på faktum i saken, nemlig at regjeringen mener at konkurransen på norsk sokkel blir god nok etter fusjonen, mente han.

- Ikke flaut
Vel ute etter spørretimen understreker Enoksen at han ikke synes han har noe å beklage. Han er heller ikke flau over at han måtte si at han har vært upresis.

- Jeg har ingenting å beklage. Norske myndigheter har jo ikke ønsket å uttale seg til utenlandske myndigheter.

- Opposisjonen sier at saken fører til et dårligere forhold mellom Stortinget og regjeringen?

- Det er ikke Konkurransetilsynet som skal uttale seg som til EUs konkurransetilsyn om denne saken.

-Synes du opposisjonen overreagerer?

- Ja.

- Betyr det at du synes saken er en bagatell?

- Nei, det synes jeg ikke. Men jeg har ikke gjort noe forsøk på holde tilbake informasjon, sier Enoksen til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere