RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Enoksen vil bidra til gassrør

Sist oppdatert:
Gassco legger opp til et skandinavisk spleiselag for gassrør til Grenland med avstikkere til Sverige og Danmark.

14 norske, svenske og danske industri- og energiselskaper har sagt seg villige til å være med på spleiselaget for å få til et gassrør med ilandføring i Grenland i Telemark, i Vest-Sverige og på Jylland i Danmark. Røret skal etter planen være på plass i 2012. Men privat kapital er ikke tilstrekkelig. Nå venter pådriverselskapet Gassco spent på statlige kroner.

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) fikk mandag overlevert avtalene og går langt i å love at regjeringen skal bidra:

Vil innfri Soria Moria-løfter
- Det fremgår at transportsystemet ikke fullfinansieres av private aktører per i dag. Regjeringen vil, i tråd med Soria Moria-erklæringen, drøfte hva staten kan gjøre for å bidra til en realisering av dette prosjektet, sier statsråden ifølge en pressemelding fra departementet.

Han karakteriserte prosjektet som meget lovende og sa de vil kunne få store ringvirkninger for industrien på Østlandet hvis det lar seg realisere.

- Jeg er svært imponert over arbeidet til Gassco, og vil takke for innsatsen de har lagt ned. Deres arbeid legger et godt grunnlag for en videreføring av prosjektet, sier Enoksen.

Skal kontakte skandinaviske kolleger
Statsråden er glad for at Danmark og Sverige også har fattet interesse for prosjektet.

- Jeg er glad for at vi nå øker samarbeidet med Sverige og Danmark på energisiden, og tar sikte på snarlige møter med mine skandinaviske kolleger for at vi sammen kan jobbe videre for å få til en god løsning, sier han.

Sju selskaper har sagt ja til å eie totalt 70 prosent av rørledningen, mens ni selskaper har forpliktet seg til å betale for rettigheten til bruk av transportsystemet. Investeringsbeslutning er planlagt i 2009 og eventuell driftsstart i 2012.

Håper på ny industri
- Dette handler om mer enn gassrør til Grenland. Det handler om å bringe vår samlede kompetanse inn i regioner der naturgass kan skape ny industri og betydelige verdier for samfunnet i flere tiår fremover, sier leder av Telemark Gassforum, Anne Blaker, ifølge en pressemelding fra Gassco. Blaker er også Ap-ordfører i Bamble kommune, der rørledningen etter planen skal føres i land.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere