RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen

Enslig mann får adoptere

Sist oppdatert:
En enslig mann går nå i stor spenning og venter på et adoptivbarn fra Kina. Han er den første enslige mannen i Norge som får adoptere et barn fra utlandet.

- Dette er spennende! Det er første gang siden det for seks år siden ble mulig for enslige til å adoptere, at en mann er godkjent for adopsjon, sier familieminister Laila Dåvøy til TV 2 Nettavisen.

KrF-statsråden mener at adoptivbarn aller helst skal ha to foreldre, og at enslige kun skal kunne få lov til å adoptere i helt spesielle tilfeller.

Men hun er glad på vegne av den ene mannen som har sluppet gjennom nåløyet.

- Både kvinner og menn er gode omsorgspersoner. Dette er helt sikkert positivt for ham, sier Dåvøy.

Gjennombrudd
Mannen, som blir kalt André på hjemmesiden til Enestående adoptanters forening, ble godkjent for adopsjon i mai i år. Nå venter han i spenning på svaret fra Kina, på søknaden om å få adoptere et barn, bekrefter Adopsjonsforum.

Foreningen håper dette blir et gjennombrudd når det gjelder muligheten for menn til å adoptere alene.

- Det kan nok være at det blir en god del flere enslige menn som blir adoptivfedre framover, sier Petra Elter, rådgiver for valg av land i Adopsjonsforum.

Ikke homofil
Den enslige mannen har skrevet under på at han ikke er homofil.

- I Kina må alle enslige underskrive at de ikke er homofile. Det gjelder både kvinner og menn, opplyster Elter.

Hun vil ikke skape for store forventninger, og minner om at mannen ennå ikke har fått barnet.

- Man må kunne takle et avslag. Det gjelder alle som er i grenseland, enslige, eldre og syke.

Dåvøy roser fedrene
Familieminister Laila Dåvøy er fornøyd med at også menn blir godkjent for adopsjon, når det først er åpnet for at enslige unntaksvis kan adoptere.

- Er du glad for at dette skjer under deg som familieminister?

- Ja, det er jeg helt klart. Vi ser en trend der fedrene engasjerer seg mer i omsorgen av barn, at menn ønsker i større og større grad og ta del i det som skjer i familielivet, og det synes jeg er veldig positivt, sier Dåvøy

Også Adopsjonsforum gleder seg over at «André» er godkjent som pappa, og håper han snart kan få hentet et lite barn fra Kina.

- Det er gledelig når et barn kan komme til en enslig, med et godt nettverk, som gjør at barnet føler seg i en familie, sier Elter.

Kvotebarn
Det er svært få land som gir fra seg adoptivbarn til enslige. De fleste land ønsker i utgangspunktet å adoptere barn til to foreldre.

Men Kina tillater at 8 prosent av alle søknader om adopsjon gjelder enslige. Hittil i år har ni enslige adoptivmødre fått barn fra Kina gjennom Adopsjonsforum.

Organisasjonen har for første gang formidlet et barn fra Nepal til en enslig norsk mor. Etiopia har også åpnet for at enslige adopterer, og innfridd søknaden to enslige norske mødre har sendt via Adopsjonsforum.

Filippinene har gjort ett unntak i år, og ett barn er adoptert fra Russland.

Lang kø
Adopsjonsforum, som er den største formidleren av adopsjonssøknader, har fått ja på i alt 14 søknader om adopsjon til enslige i Norge i år.

Organisasjonen klarer ikke å holde tritt med alle søknadene som kommer inn.

- Vi har en kø på 80 enslige søkere stående. Vi vet hva vi skal gjøre med 40 av dem, men 40 er usikre. Kanskje de kan håpe på barn i 2007, 2008, sier Petra Elter.

Strengt
Det stilles langt strengere krav til enslige når det gjelder adopsjon enn til par.

«Enslige søkere gis forhåndssamtykke til adopsjon hvis søkeren kan sies å ha spesielle ressurser i forhold til barn», heter det i reglene.

Søkerne må ha et godt nettverk av familie og venner, slik at barnet får kontakt med voksenpersoner av begge kjønn i oppveksten. Det blir også stilt strengere krav til god fysisk og psykisk helse.

Tidkrevende
Den enslige mannen ble godkjent som adoptivfar av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet etter en grundig utredning av barnevernet.

Det tar mellom ett og to år å komme gjennom nåløyet i Norge. På toppen kommer behandlingstiden i giverlandet, som kan variere fra noen måneder til opp til to år.

Retningslinjer
Her er direktoratets oversikt over hvem som kan søke om adopsjon:

  • Alder: Ingen av søkerne bør være over 45 år.
  • Ekteskap: Som det fremgår av adopjonsloven, må de som er gift, adoptere sammen. Ekteskapet må ha vart lenge nok til at forholdet har vist sin stabilitet, vanligvis minst to år. Dokumentert samboerskap forut for ekteskapet skal tillegges vekt i denne sammenhengen.
  • Enslige søkere: Hovedregelen er at søkerne må være gift. Retningslinjene åpner likevel for at enslige søkere med spesielle ressurser i forhold til barn og et godt og stabilt familie- og vennenettverk, også kan gis forhåndssamtykkke.
  • Helse: Fysisk og psykisk helse må være god.
  • Økonomi: Det kreves en trygg og stabil økonomi, men ikke at sø kerne har spesiell høy inntekt.
  • Adoptivfamilien: En adoptivfamilie bør i minst mulig grad skille seg ut fra andre familier med egnefødte barn. Dette gjelder antall barn, alder, osv. Adoptivbarnet bør være det yngste i familien, og bør ha vært i familien i minst ett år fø r en eventuell ny søknad om adopsjon fremmes. Denne ettå rsregelen gjelder også når søkerne har fått et egetfø dt barn eller et fosterbarn.

Her kan du lese mer om enslige og adopsjon .

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere