RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Eriksson om FpU-utspill: – Jeg er uenig

UENIG: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson støtter ikke synet til datterorganisasjonen FpU, om sosial dumping, som kan komme av lave priser på servicetjenester.
UENIG: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson støtter ikke synet til datterorganisasjonen FpU, om sosial dumping, som kan komme av lave priser på servicetjenester. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Arbeidsminister Robert Eriksson er ikke imponert over FpU i debatt om sosial dumping.

Det var i går at Nettavisen omtalte et Facebook-innlegg fra Fremskrittspartiets ungdomsorganisasjon FpU. I et innlegg med bilde av et Ryanair-fly, hyllet de at selskapet har flybilletter til europeiske destinasjoner til så lite som 19 kroner.

FpUs hyllest til Ryanair på Facebook fredag.

En leser spurte om hvordan et seriøst ungdomsparti kunne godta sosial dumping, da FpU svarte slik:

«Ganske enkelt fordi det er frivillig å jobbe i Ryanair. Lønn og vilkår avtales mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Hvis arbeidstaker ikke er fornøyd med tilbudet kan de velge i takke nei til jobben (…).»

Eriksson: – Uenig i utspillet

Moderpartiet sitter i regjering, og på toppen av det er Frp-politiker Robert Eriksson arbeidsminister. Han understreker at en av regjeringens viktigste politiske saker er å bekjempe arbeidslivskriminalitet, og sørge for gode arbeidsvilkår for ansatte.

– Jeg tenker at utspillet er ungdommelig virilitet i en debattform på Facebook. Der kan det gå en kule varmt, men jeg er uenig med uttalelsen om at det er bare å skifte arbeidsgiver om du ikke er fornøyd. Jeg ville nok formulert meg annerledes, sier statsråden til Nettavisen.

Før intervjuet hadde Eriksson sett innlegget og svarene som FpU la ut på Facebook.

FpU-leder Atle Simonsen

Eriksson understreker at han ikke kjenner til driften til Ryanair i detalj. Men han fremhever også at det er et selskap som opererer på kanten av det tillatte og hva som er akseptabelt i norsk arbeidsliv. I løpet av dagen planlegger arbeidsministeren å ta kontakt med FpU.

– Jeg skal ta en prat med dem og kommer til å si akkurat det samme til dem som jeg sier til deg. Men jeg tar avstand fra synspunkter om at folk må jobbe for knapper og glansbilder for at andre skal få billige tjenester.

Ryanair står hardt på at de helt og holdent holder seg innenfor gjeldende EU-regler. Kommunikasjonssjef Robin Kiely svarer følgende i en mail til Nettavisen:

«Påstander om sosial dumping er grunnløse. Ryanair følger EUs lover og bidrar med et stadig økende antall arbeidsplasser, flyruter og ledende kundeservice. Våre piloter og kabinansatte nyter godt av lønnsøkninger, raske opprykk til andre stillinger og jobbsikkerhet. Det er årsaken til at vi har 5000 piloter og kabinansatte på venteliste for å få jobb hos oss. Dette skjer samtidig som SAS kutter i antall jobber, lønninger og pensjonordninger».

– Vil ha debatt

– Det må ikke være slik at noen utnytter arbeidskraft, og tilbyr å jobbe for knapper, glansbilder og litt peanøtter. I næringslivet er vi avhengig av seriøse aktører.

FpU-utspillet ble heller ikke godt tatt i mot av LO.

BILLIG: Ryanair selger flybilletter til 19 kroner.

– Er utspillet til FpU uheldig, med tanke på at arbeidsministeren er fra Frp?

– Jeg er glad for enhver debatt som reises, og ønsker ikke å legge lokk på politiske debatter. Ytringsfrihet er bra, også når noen mener noe du er uenig i. Jeg oppfatter også at FpU reiser en debatt om at økt konkurranse er bra. Det er et standpunkt jeg er enig i. Men det betinger konkurranse på like vilkår og regler. Som sag kunne jeg tenkt meg at de hadde formulert seg på en annen måte i en så viktig debatt.

– Regjeringen støtter ikke opp om politikk der vi skal tillate at ansatte i bedrifter skal betales med knapper og glansbilder. Det skal være ordentlige betingelser i norsk arbeidsliv, avslutter han.

– Støtter ikke sosial dumping

Etter at Eriksson hadde snakket med FpU-leder Atle Simonsen var tonen moderert.

– Vi er hundre prosent enig med Eriksson. Vi forventer at alle som opererer i Norge, og i norsk næringsliv, følger de samme reglene. Det er ikke riktig å slå fast at FpU verken støtter arbeidslivskriminalistet eller sosial dumping. Det blir du dømt for i Norge.

FpU-lederen forsikrer om at han ikke er blitt instruert av Eriksson til hva han skal svare om spørsmålet i media.

– Det har aldri skjedd, vi er en selvstendig organisasjon og har egne meninger.

– Hva hadde du svart om du fikk det samme spørsmålet om sosial dumping, som dere fikk av en av deres lesere, i dag?

– Jeg står for svaret vi ga. Det er frivillig å jobbe i Ryanair, og det er mange som står i kø for å få jobb i selskapet. Hvis det hadde vært et selskap som var forferdelig å jobbe i tenker jeg at normale folk ikke hadde takket ja til å jobbe der, sier Simonsen og legger til:

– Jeg ville også utdypet at vi ikke støtter sosial dumping.

Simonsen presiserer også at de fullt ut støtter konkurranse i markedet mellom aktører.

– Vi er opptatt av at folk skal ha gode arbeidsvilkår, men det er positivt hvis selskaper klarer å tilby billige reiser slik at feriedrømmen kan bli en realitet for flere. Men vi synes ikke det er greit hvis noen ikke følger loven.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere