*Nettavisen* Nyheter.

Erna: - Høyre mot sentrum

OSLO PLAZA (TV 2 Nettavisen): - Høyre er faktisk blitt mer sentrumsorientert, vi har lært noe av å sitte i sentrum, sier Høyre-leder Erna Solberg.

09.05.05 14:23

Både Solberg og nestleder Per-Kristian Foss er uenig i uttalelsen fra lederen i partiets redaksjonskomité, Ine Marie Eriksen, om at partiets har fått en skjerpet profil og dermed er blitt blåere.

Foss avviser at partiet har hatt behov for å ta i så det monner med vedtak som kan konkurrere med Frp.

- Ingen på landsmøtet har hatt det som begrunnelse for sine forslag, sier han.

Gir råd til unge kvinner
Et typisk sentrumsvedtak som Høyre vedtok, er å ikke være helt imot den nye loven om tvungen kvotering av kvinner til de store bedriftsstyrene. Loven åpner for at selskaper som ikke har 40 prosent kvinner i styrene kan tvangsoppløses. Nå går Høyres landsmøte inn for å beholde kvoteringen – men å bruke andre sanksjoner enn tvangsoppløsning.

Diskusjonen for og imot kjønnskvotering i styrene var hard på landsmøtet. Mange unge Høyre-kvinner ønsker å fjerne loven, men Erna Solberg er glad for kompromisset.

- Jeg har mange ganger opplevd at en revolusjon i tankegangen til unge kvinner når de kommer ut i arbeidslivet. Det er ikke alltid slik at de best kvalifiserte får jobbene, sier Solberg.

Mer kontroll
Høyre vedtok også å utvide adgangen til å oppta og registrere DNA-bevis og åpne for romkontroll for å stanse terror. Det er to vedtak som griper inn i folks private sfære, noe Høyre alltid har vært opptatt av å verne mot for mye statlig kontroll.

Samtidig må Høyre-ledelsen medgi at de på minst to punkter har lidd nederlag i to vedtak som gir partiet en klarere farge.

Partiet vedtok å redusere dokumentavgiften og å gjøre det mulig for 18-åringer å kjøpe alkohol.

Rådløs om velgerne
Dette er vedtak som er typiske stemmesankere, men Solberg aner ikke hvordan hun skal sanke velgere, bortsett fra at hun ikke vil gi løfter til spesielle grupper.

- Vet du, jeg aner ikke hvordan vi skal få folk til å stemme Høyre. Noen får hoppe ned fra gjerdet. Dessuten hopper norske velgere rundt, vi har hatt velgere som har gått mellom Høyre og SV. Men jeg vil ikke strømlinjeforme budskapet, da kan det lekke et annet sted, sier hun.

En meningsmåling fra fra Bergens Tidende lørdag viser at Høyre har mistet hver fjerde velger siden 2001. Partiet har nå en oppslutning på 16,1 prosent, det er en tilbakegang på 1,2 prosentpoeng fra forrige måned.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.