*Nettavisen* Nyheter.

Erna: - Vi kan ikke ta imot alle som har krav på det

Foto: Paul Weaver

Statsministeren har tro på at Norges mer restriktive linje vil gi resultater.

25.11.15 13:03

KS (Nettavisen): Statsminister Erna Solberg (H) og tre andre statsråder møtte Kommunenes Sentralforbund (KS) og ordførerne i de største kommunene til et dialogmøte om utfordringene i flyktningsituasjonen onsdag.

Les også: Solberg: - Det norske mottakssystemet er i krise

I en pause møtte hun pressen til en felles seanse. Der fikk hun følgende spørsmål:

- Utfordring

- I hvor stor grad er det mulig å stenge grensene til Norge og til Europa?

- Hva mener man med å stenge grensene, er mitt spørsmål. Vi har stengt grensene til Russland med kontrollerte passområder. Men hvis du mener oppheve flyktningkonvensjonen og retten til å søke asyl, vil det bety at vi bryter mange av de konvensjonene som vi har undertegnet. Det vil være en utfordring, og det er det ingen land i Europa som har gjort.

- I hvor stor grad mener du «åpne armer» er årsaken til at så mange har kommet?

- Det er vanskelig å si, men den nasjonale politikken høres mange steder. Men hovedutfordringen er at Europa har vært åpent, og så leter man etter hvilke dører som fins inn i Europa. Flyktningestrømmer styres etter hvilke signaler som gis, en del beveger seg fordi de tror dørene er åpne.

Øker kontrollen

- Frykter du flere vil komme til Norge etter at Sverige har stengt dørene sine?

- Det er en av grunnene til at vi har innført mer grense- og territorial kontroll.

- Kan Norge ta imot alle flyktninger som etter flyktningkonvensjonen har rett til å komme hit som kommer til våre grenser?

- Hvis alle flyktninger i verden – cirka 60 millioner – skulle komme til Norge, klarer vi ikke det. Men det viktigste nå er å skille mellom de som har et beskyttelsesbehov og de som ikke har det. Men å stille strengere krav til retur enn det konvensjonen har krevd, betyr at vi beveger oss mot et minimumsnivå for konvensjonene hvis det kommer enda flere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.