*Nettavisen* Nyheter.

Erna ble grillet

Foto: Stortinget

Den ferske statsministeren måtte svare om trippeldrapet.

07.11.13 10:07

Statsminister Erna Solberg (H) ble onsdag formiddag grillet i Stortingets muntlige spørretime.

Et av temaene som gikk igjen, var den tragiske hendelsen der tre personer ble drept på Valdresekspressen.

- Bør politiet få krav om responstid?
KrF-leder Knut Arild Hareide tok først opp saken, og spurte Solberg om politiets lange responstid til den kaprede bussen.

Politiet brukte 1 time og 14 minutter før de var framme på stedet.

- Det er første gang Stortinget er samlet etter den fryktelige hendelsen i nærheten av Årdal. Tre personer ble drept, og våre tanker går til de som har mistet sine kjære, sa Hareide.

- Vi kjenner ikke alle detaljene, så vi må være forsiktige med å dra konklusjoner, men jeg ser at politidirektør Odd Reidar Humlegård sier at det tok for lang tid før politiet var på plass, sa han.

- Denne tragiske saken får vi en ny påminnelse om at responstiden er nødt til å prioriteres. Er det nå på tide å stille krav om responstid for politiet på lik linje for det vi har for nødetatene innenfor brann og ambulanse, spurte Hareide.

- Nøkkelen er politiressurser
Solberg sa at de må få ned responstiden.

- For det første vil jeg si at dette var en tragisk ulykke, og det burde ikke skje. Men det har skjedd, og derfor må vi lære av det. Jeg tror at dette er en naturlig diskusjon i forbindelse med politianalysen, om vi skal og hvilket krav vi skal stille, sa Solberg, og la til:

- Responstid er et viktig element når vi skal dimensjonere politiet framover, sa hun.

I sitt spørsmål til Solberg viste Hareide til at ambulansen var framme på åstedet for busstragedien i Årdal om lag én time før politiet.

- I plattform til Høyre/Frp-regjeringen har vi sagt at vi skal øke politibemanningen, og med det må vi sørge for å redusere responstiden. Da først når vi har ressurser nok, kan vi være sikre på at vi kan respondere raskt nok, sa Solberg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Roald, Berit

Senterpartiets leder Liv Signe Navarsete fulgte opp Hareides spørsmål om politiets responstid, og påpekte at vi har en vanskelig geografi i Norge.

- Hvis vi vedtar responstid så er geografisk differensering avgjørende. Jeg tror nøkkelen til responstid er politiressurser, svarte Solberg.

- Ga ikke svar på spørsmålet
Sp-lederen spurte så Solberg om hun tror færre politidistrikt vil føre til at politiet kommer raskere fram til hendelsene.

- Politianalysen legger opp til en sentralisering i forhold til den administrative delen, sa statsministeren.

- Det man trenger er politi med utrykningsmulighet. Vi kan godt at et mer sentralisert sysmtem på toppen, med mer poltiet på hjul ute, sa Solberg.

Navarsete var imidlertid ikke fornøyd med svaret:

- Det ga vel ikke helt svar på spørsmålet, hvordan man skal sikre sikkerheten til folk med politi på hjul, sa hun.

- Kommer dere til å bruke mer oljepenger?
Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen var første spørsmålsstiller i spørretimen

- Den nye regjeringen overtar styringen av et Norge der ting går godt. Det har ikke kommet av seg selv, og det er heller ingen selvfølge at det fortsetter, sa Pedersen.

- Det var nok mange som ble litt overrasket da vi leste i Dagens Næringsliv tidligere i uken at regjeringen legger opp til å bruke mer oljepenger til neste år, sa hun.

Hun spurte om Solberg kan garantere at det denne gangen er samsvar med det de sa i valgkampen, og det de nå kommer til å gjøre når det gjelder oljepenger.

- En ansvarlig økonomisk politikk er en forutsetning for å sikre arbeidsplasser og folks trygghet i hverdagen, sa Pedersen, og minnet Solberg på uttalelser fra valgkampen der Jens Stoltenberg ble anklaget for å gjøre norsk økonomi mer oljeavhengig.

- Det handlet ikke om størrelsen på oljepengebruken, men måten pengene ble brukt på. Vi kommer til å føre en ansvarlig økonomisk politikk. Vi kommer til å bruke mer penger på å investere i vekstfremmende tiltak i budsjettet, svarte Solberg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jørgen Berge

- Langt fra sikkert at vinden går i riktig retning
- Derfor kommer vi til å bruke mer på utdanningssystemet vårt, på forskning og på infrastruktur i årene som kommer. Vi kommer til å satse på det som er vekstfremmende, påpekte hun.

Statsministeren sa at det betyr at de har en økonomisk politikk som både er god på kort sikt, men samtidig sørger for at det er en langsiktighet i den økonomiske politikken.

- Den økonomiske politikken kommer vi tilbake til på fredag når rammebetingelsene blir kjent, sa Solberg, og la til:

- Ja, vi overtar et land som er bra, men også med en del svakheter. Ledigheten har økt de siste årene, og veksteren er redusert. Vi må passe på den økonomiske politikken, for det er langt fra sikkert at vinden går i riktig retning i årene som kommer, sa hun.

Senterpartiets leder Liv Signe Navarsete spurte så statsministeren om tollvern for å sikre det norske landbruket.

- Tollvern er en viktig del av landbrukspolitikken i Norge, men likevel er det riktig å se på endringer av noen tollområder, sa Solberg.

- Varsler eller forræder?
Venstre-leder Trine Skei Grande sa at datalagringsdirektivet har gjort det lettere for fremmede makter å innhente informasjon om norske borgere.

- Datalagringsdirektivet gir en enorm mulighet for å samle inn opplysninger og lagre dem, noe som gjør det lettere for fremmede makter å hente denne informasjonen ut, sa Grande under Stortingets spørretime.

Hun ville vite hva statsministeren mente om dette, men Erna Solberg kjøpte ikke premisset fra Venstre-lederen. Solberg sa hun ikke var bekymret for et slikt scenario, og viste til at det ville være et lovbrudd å hente ut opplysninger på denne måten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Fredrik Varfjell

SV-representanten Snorre Valen tok spurte Solberg deretter Solberg om hun ser på Edward Snowden, som har lekket opplysningene om den amerikanske overvåkningen, som en varsler eller en landsforræder.

- Jeg vil ikke kalle han en forræder, men jeg vil heller ikke kalle han en varsler, sa Solberg.

Hun mente at han ikke kvalifiserer for å være varsler fordi han ikke benyttet seg av riktige kanaler da han røpet etterretningsinformasjon fra sin tidligere arbeidsgiver NSA.

Barnehageopptak ble også et tema i spørretimen, og Solberg ble utfordret på det som står i Høyres partiprogram, om løpende opptak gjennom året.

Vet ikke spørsmålene
Det holdes vanligvis spørretime i Stortinget hver onsdag. Den første timen er en muntlig spørretime. I den muntlige spørretimen tar representantene opp dagsaktuelle saker, og stiller spørsmål til statsministeren eller en statsråd.

- En representant kan stille et hovedspørsmål, og det skal være begrenset til to minutter, sa stortingspresident Olemic Thommessen da han åpnet spørretimen.

Erna Solberg vet ikke på forhånd hva hun vil bli spurt om, og hun har ikke betenkningstid.

Etter muntlig spørretime holdes det vanligvis ordinær spørretime, der spørsmålene er kjent for på forhånd.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.