RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Erna ga visumhjelp til partifelle

Sist oppdatert:
Erna Solberg hjalp partifelle med å fikse visum til svogeren fra Pakistan, da hun var kommunalminister.

Daværende kommunalminister Erna Solberg bidro i 2005 til at svogeren til en partifelle fikk utstedt visum fra Pakistan til Norge, skriver Dag og Tid.

Avdøde Samira Munir oppsøkte i juli 2005 den norske ambassaden i Pakistan sammen med sin svoger for å be om hjelp til å flykte fra landet. Den tidligere Høyre-politiker og bystyremedlemmet i Oslo fikk hurtigpass og ble satt på flyet til Norge.

Ambassaden sa først nei til å utstede visum til svogeren, som er broren til Munirs ektemann. Ifølge Dag og Tid snudde imidlertid ambassaden etter at kommunalministeren involverte seg.

Ifølge avisen tok departementet direkte kontakt med Utlendingsdirektoratet (UDI) om saken. Erna Solberg innrømmer overfor avisen at hun involvert seg.

- Det er riktig at jeg, justisministeren og en rekke andre involverte oss i saken i den forstand at vi bidro til at politiet og andre organ som hadde med saken å gjøre, fikk til gang til informasjon som kunne være relevant. Men jeg ga ikke visum til vedkommende, det hadde jeg ikke lovhjemmel ti å gjøre og det ville jeg heller aldri drømt om å gjøre. Utover dette har jeg ingen flere kommentarer. Det handler blant annet om taushetsplikten, kommenterer Solberg overfor avisen.

Jussprofessor Hans Petter Graver ved Universitetet i Oslo mener det er helt uakseptabelt at slike vennetjenester mellom politikere forekommer. Ifølge lovverket skal en statsråd ikke involvere seg i enkeltsaker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere