*Nettavisen* Nyheter.

Erna Solberg: - Ikke le av koseselene!

Foto: (Scanpix)

Høyres leder talte varmt for bruk av ny teknologi i omsorgssektoren - som et supplement til varme hender.

19.03.13 21:25

OSLO (NTB og Nettavisen): Høyre satser på mer bruk av velferdsteknologi som supplement til varme hender i pleie- og omsorgssektoren, melder NTB. I en tale om framtidens omsorgstjenester mandag snakket Høyre-leder Erna Solberg blant annet om teknologiske kosedyr som er prøvd ut som alternativ til vanlige kjæledyr for demente, om sensorer som varsler om behov for å bytte fuktig sengetøy nattestid og om GPS-sporing av demente som kan gi økt aktivitet og mindre medisinbruk.

Høyres leder holdt sin tale på partiets sentralstyremøte, og den var i sin helhet viet innovasjon i omsorgen, et felt der det ikke nødvendigvis er politisk uenighet, men der dagens rødgrønne regjering ifølge Solberg mangler handlingskraft.

Hun kalte innlegget «Fra samlebånd til skreddersøm i omsorgen» og mente at staten er god på A4-løsninger som skal passe mange, mens kommunene er gode på skreddersøm for den enkelte, særlig de Høyre-styrte.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Scanpix)

- For to år siden presenterte jeg ambisiøse prosjekter med omsorgsteknologi i flere Høyre-kommuner. Den gangen ble det hevdet at velferdsteknologi var å regne som kalde hender. De tror jeg de fleste i dag har en annen oppfatning av, sa Solberg.

Hun viste til Høyre-styrte Drammen som tester ut digital trygghetspakke for å hjelpe eldre med å være aktive og bo lenger hjemme.

Hun viste videre til kose-seler som er brukt på demensavdelinger i Japan med positiv effekt. Selene er hvite, myke og har store brune øyne.

De reagerer på kos og klapp med å lage trivselslyder og hodebevegelser. Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget fikk se selen da de var i Japan, fortalte Solberg, og viste sentralstyret artige bilder av Frp-fraksjonen i komiteen med en sel i armkroken, samtidig som hun advarte:

- Ikke le av koseselene.

Ifølge Erna Solberg handler teknologi om å gi de med varme hender muligheten til å bruke tiden sin på de eldres velferd.

- Om 20 år vil 2 av 5 være over 66, da trenger vi nye ideer og bedre løsninger for å yte god omsorg, sa hun i talen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.