*Nettavisen* Nyheter.

Erna Solberg må tie

Foto: Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen

Statsråd Erna Solberg skal ikke forklare om seg om gradert materiale i rettssaken mot mulla Krekar. Det har regjeringen bestemt.

10.06.05 15:12

Mulla Krekars advokat har søkt regjeringen om å oppheve taushetsplikten til Erna Solberg slik at hun kan snakke om de hemmelige bevisene i saken.

Men i dag har regjeringen lagt fram for kongen i statsråd at Solberg ikke skal forklare seg om dette. Hun vil likevel vitne i saken om andre temaer.

- Solberg vil møte i retten og forklare seg om partsforhold. Hun vil ikke forklare seg om ting som er knyttet til rikets sikkerhet, sier fungerende informasjonssjef Eva Kvandal til TV 2 Nettavisen.

Kjemper for å få bli
Mulla Krekar har saksøkt staten for å få ugyldiggjort utvisningsvedtaket mot ham. Regjeringens beslutning om å nekte å dele informasjon fra PST med retten kan bety at det bli vanskeligere for Krekar å få omgjort utvisningsvedtaket.

Vedtaket lyder som følgende:

«Anmodning fra Najmuddin Faraj Ahmad om tillatelse eller samtykke til at retten tar imot forklaring fra statsråd Erna Solberg. Anmodningen tas ikke til følge».

Krekars advokat er ikke overrasket.

- Dette kom ikke som noen overraskelse. Vi tar det med stoisk ro, sier Meling til TV 2 Nettavisen.

Han presiserer at det er håpløst for Krekar å forsvare seg mot et vedtak som delvis er bygget på informasjon man ikke kjenner til.

Meling sier at spørsmålet nå blir hvordan man skal forholde seg til at all informasjon ikke kommer fram. Meling mener at dette vil styrke Krekars sak. Regjeringsadvokaten har derimot hevdet det motsatte tidligere. Stabell har tidligere sagt i retten at fordi retten ikke har alle opplysninger i saken så kan retten heller ikke vurdere skjønnet som er utøvet av Kommunal- og regionaldepartementet.

- Vitnemål blir det. Spørsmålet er om hva. Hun har ikke taushetsplikt om altmulig, sier regjeringsadvokat Tolle Stabell i retten.

I mai avviste Utlendingsnemnda (UNE) klagen på Utlendingsdirektoratets (UDI) utvisningsvedtak. Nå har Krekar saksøkt staten for å få omgjort vedtaket. Gjennom to uker forsøker Krekar å overbevise Oslo tingrett om at utvisningen er sterkt urimelig.

- Fare for riket
Myndighetene vil utvise Mulla Krekar på dobbelt grunnlag.

For det første utvises kurderlederen for brudd på utlendingloven. Bakgrunnen for dette vedtaket er at Krekar først kom til Norge som kvoteflyktning, og oppga at det var en fare for ham å være i Irak. Likevel besøkte han beviselig Irak flere ganger etter at han fikk asyl i Norge.

Det andre utvisningsvedtaket gjøres på bakgrunn av at mulla Krekar vurderes som en fare for rikets sikkerhet.

Det er første gang en person utvises fra Norge på dette grunnlaget. Det er også første gang kommunaldepartementet instruerer UDI og UNE om å utvise en person fra landet.

Selv om det er formelt er UDI og UNE som har fattet vedtaket, så er begge instanser blitt instruert av Erna Solberg og Kommunaldepartementet om vedtaket som er tatt på bakrunn av at Krekar vurderes som en fare for rikets sikkerhet.

TV 2 Nettavisen kommer straks med mer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.