*Nettavisen* Nyheter.

Erna vil kjøre sitt eget løp

- Jeg er vaksinert mot å stille til valg for en annen statsministerkandidat for en god stund, sier Høyre-leder Erna Solberg.

20.09.05 22:45

Oppgjøres time var kommet i Høyre i dag etter det katastrofale valgresultatet der partiet gikk tilbake hele 7,1 prosentpoeng til 14,1 prosent, samtidig som Frp gikk fram 7,4 prosentpoeng til 22,1 prosent.

Tidligere har Høyre sparket ledere som ikke har gitt resultater, men Erna Solberg overlevde møtet mellom sentralstyret og nye og gamle stortingsrepresentanter i dag. Ja, hun ikke bare overlevde, hun fikk ifølge partiledelsen også full støtte for strategien som partiet valgte i valgkampen. Men Solberg medgir likevel at partiet ikke holdt mål.

- Vi har fått veldig mange tilbakemeldinger på at sakene var gode, men vi var kanskje for dårlige på å si hva vi vil framover, sier Erna Solberg.

- Måtte støtte Bondevik
Hun legger heller ikke skjul på at Høyre ble svekket av at partiet stilte med en statsministerkandidat fra et annet parti. Samtidig holder hun fast at partiet ikke hadde noe annet valg siden de stilte til valg med de andre to partiene i samarbeidsregjeringen.

Nå vil Solberg se mer mot Frp. Hun ønsker å redusere spennvidden mellom Frp og sentrum. Samtidig gjør hun det klinkende klart at Frp må forandre seg hvis det skal bli noe regjeringssamarbeid mellom de to partiene i framtiden.

Klare krav
- Det er stor politisk avstand mellom Høyre og Frp når de gjelder den ansvarlige økonomiske politikken, bruk av oljepenger, deler av innvandringspolitikken, respekten for rettsstaten. Det er også et stort problem at Frp er så lite forutsigbart, sier Solberg.

-Tror du det er noen mulighet for at Frp for eksempel vil gå inn for å bruke mindre penger fra oljefondet?

-Ja, Frp har vist større evne til forandring enn det Høyre har gjort, spøker Solberg etter at nestleder Per-Kristian Foss har minnet om at Frp i sin tid gikk inn for at oljefondet ikke skulle brukes til annet enn pensjon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag