RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Frp-nestleder Per Sandberg svarte fredag på kritikken. Her er han i Stortinget ved en tidligere anledning.
Frp-nestleder Per Sandberg svarte fredag på kritikken. Her er han i Stortinget ved en tidligere anledning. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Erna ville ikke gi svar om asylbarna i spørretimen

Sist oppdatert:
Statsminister Erna Solberg (H) ville ikke svare på spørsmål om asylbarnas skjebne da spørsmålet kom opp i onsdagens spørretime på Stortinget.

– Mener statsministeren at det er anstendig å erkjenne at det er gjort feil, og vil regjeringen gjøre sitt for å rette opp feilen, spurte Abid Raja (V).

Det ønsket ikke Solberg å svare på, men viste til samtalene som pågår mellom regjeringen og samarbeidspartiene.

Striden om asylbarna er blitt en verkebyll mellom de fire partiene. Fylkesledere i både Venstre og KrF mener at samarbeidsavtalen med regjeringspartiene må brytes dersom ikke partiene får gjennomslag for kravet om at tvangsutsendte asylbarn skal få sakene sine behandlet på nytt.

- Sandberg & Co avgjør asylbarnsaken

Dagbladet skriver onsdag at det er «helt utenkelig» at Frp-leder Siv Jensen sier ja til en avtale om asylbarna uten å ha godkjenning fra de mest innvandringskritiske Frp-profilene på Stortinget.

Avisen skriver at sterke krefter i Fremskrittspartiet mener det er uaktuelt for Frp å innfri kravet fra Venstre og KrF om ny vurdering for asylbarna uten at støttepartiene gir noe tilbake.

Les også: Trolig nye forhandlinger om asylbarna onsdag

Det skal være «helt usannsynlig» at Frp-leder Siv Jensen vil inngå en bindende avtale med de tre andre partilederne om ny behandling av asylbarnsøknadene uten å forankre avtalen i Fremskrittspartiets stortingsgruppe, skriver Dagbladet.

Siv Jensen vil ikke overkjøre Frps stortingsgruppe, der flere av representanter har sterke synspunkter i asyl- og innvandringssaker, blant dem nestleder Per Sandberg, Christian Tybring-Gjedde, samt partiets medlemmer i justiskomiteen Jan Arild Ellingsen og Ulf Lerstein.

Ifølge Dagbladet er heller ikke Erna Solberg innstilt på å komme KrF og Venstre i møte uten videre.

Les også: Shaimaa (11) var tre år da hun kom til Norge. Nå rømmer hun fra bombene i Jemen

Satt regjeringssamarbeidet tilbake

Uansett utfall har striden rundt asylbarna satt regjeringssamarbeidet kraftig tilbake. Saken har gjort ubotelig skade, mener flere fylkestopper i KrF.

En ringerunde Vårt Land har gjort til ti av partiets nitten fylkesledere sier flere at skadene fra asylkrisen er vanskelige å reparere.

– Asylbråket har skadd samarbeidsklimaet. Og det er en utfordring for samarbeidsviljen, sier Olav Ingebjørn Moe, fylkesleder i Østfold Kristelig Folkeparti til Vårt Land.

Les også: Jensen vil ikke gi asylbarn-forskrift tilbakevirkende kraft

Flere tror bråket kan strekke seg langt inn i KrFs landsmøte som starter 8. mai.

– Det gjør noe med samarbeidsklimaet når man må bruke harde ord og så lang tid på en slik sak. Tilliten forsures, og det mellommenneskelige samarbeidet har blitt mer krevende, sier fylkesleder i Sogn og Fjordane, Trude Brosvik,

- Alvorlig ripe i lakken

Hun er klar på hvor dette kan ende:

– Hvis det ikke kommer en løsning innen fredag, er det over og ut. Det er opplagt. Da er det duket både for at vi trekker oss fra samarbeidsavtalen, og fremmer mistillit, sier Brosvik.

For Morten Halling, fylkesleder i Oppland KrF, er det ingen tvil om at asylbarnsaken har stukket kjepper i hjulet for videre samarbeid:

– Det her er en alvorlig ripe i lakken, og vi har hatt andre riper som ikke gir meg lyst til å fortsette samarbeidet, sier Halling

Han viser til verdikollisjoner i statsbudsjettet, søndagshandel, taxfreekvoter og misnøye i fjorårets landbruksforhandlinger.

Skei Grande har kniven på strupen

Fylkeslederne i Venstre mener det ikke finnes rom for kompromiss.

Dermed har Trine Skei Grande kniven på strupen i møter med Erna Solberg og Siv Jensen, viser en ringerunde Klassekampen har gjort til 14 av Venstres 18 fylkesledere.

– Hele samarbeidsavtalen står på spill om ikke denne saken løses. Ved å ikke komme Venstre i møte, bryter regjeringen samarbeidsavtalen, sier Gunhild Berg Stang, fylkesleder i Sogn og Fjordane Venstre.

Hun får følge av en lang rekke fylkesledere

– Om ikke regjeringen gir etter for Venstres krav, må de bare pakke sammen sakene og flytte ut av regjeringskontorene. Det er nå min mening, sier Terje Soløy, leder i Finnmark Venstre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere