Et jævla overgrep?

Enkelte hevder brutaliseringen av arbeidslivet er et «jævla overgrep». De har glemt å informere arbeidstagerne om elendigheten.

29.11.06 14:31

(NA24-KOMMENTAR:) Norge har de siste årene opplevd uvanlig høyt og økende sykefravær, samtidig som stadig flere blir uføretrygdet. Over en halv million nordmenn i arbeidsfør alder er enten sykemeldt eller på uføretrygd, attføring eller rehabilitering.

Litt forenklet, dominerer to forklaringer: Enten skyldes dette at arbeidslivet er blitt så krevende at arbeidstagere støtes ut, eller så skyldes det at gunstige sosiale ordninger svekker incentivene til å jobbe.

Venstresiden velger stort sett den første forklaringen. Det hevdes gjerne at økt konkurranse og høyere avkastningskrav har ført til en brutalisering av arbeidsmiljøet, eller som det så poetisk uttrykkes av RVs Liv Gulbrandsen: «et jævla overgrep»

Men hvis dette skal være forklaringen, må man for det første mene at ting er verre nå enn før, siden fraværet har økt kraftig. Sykefraværet i Norge var rundt to prosent på midten av 1990-tallet. Nå er det rundt sju prosent. For det andre må man mene at utviklingen i det norske arbeidsmiljøet er verre enn i sammenlignbare land, som ikke har hatt den samme eksplosive fraværsøkningen.

Trives på jobben
Men mye tyder på at man har glemt å fortelle norske arbeidstagere hvor brutalt de har det.

I en spørreundersøkelse gjennomført av vikarbyrået Kelly Services blant 70.000 arbeidstagere i 28 land, kommer Norge på niendeplass når det gjelder trivsel på arbeidsplassen. 65 prosent trives enten godt eller svært godt. Kvinner trives marginalt bedre enn menn.

18 prosent av nordmenn trives dårlig eller svært dårlig, hvorav bare 4 prosent faller i kategorien svært dårlig.

Det er ingenting i denne undersøkelse som understøtter at norsk arbeidsliv er spesielt brutalt.

Den egentlige grunnen
Det som utvilsomt er spesielt i Norge er de gunstige sosiale ordningene, for eksempel full lønn ved sykefravær, og trygdeytelser som i mange tilfeller gjør det lite lønnsomt å jobbe, eller rett og slett ulønnsomt.

Det er dette – ikke en fiktiv brutalisering – som fører flere og flere inn i en passiv livssituasjon – uten det sosiale miljøet og den selvrespekten det gir å gå på jobb og klare seg selv.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Sunn skattekonkurranse
Den bankløse bank
Frihandel fra venstre
Hvem skulle trodd?
Smaker privat vann vondt?
Norges dårligste sparestrategi?
Når politikerne bygger fly
Bør politikere ha best lønn?
På sikt er vi alle døde
- Bli børsvinner uten å tenke

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.