*Nettavisen* Nyheter.

Ett år med flertall på meningsmålingene

Foto: Åserud, Lise (NTB scanpix)

160 dager før stortingsvalget, runder opposisjonen ett år med medvind på meningsmålingene.

02.04.13 15:29

Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og KrF har nå ett år bak seg med et flertall på minst 100 stortingsmandater, melder NTB.

Gjennomsnittet av ni landsomfattende meningsmålinger som ble publisert i mars forteller at det er stabilt i norsk politikk.

Ligger an til 102 mandater
Nettstedet Poll of polls' beregninger viser at de fire opposisjonspartiene samlet ville fått 102 stortingsmandater dersom mars-gjennomsnittet hadde vært valg. Høyre, Frp, KrF og Venstre kan dermed feire ettårsbursdag som blokk på minst 100 representanter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Mediehuset Nettavisen)

På motsatt side ligger de tre rødgrønne partiene samlet 8 prosentpoeng bak nivået på tilsvarende tidspunkt før forrige stortingsvalg.

Med seks måneder igjen til valget har Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet tilslutning fra 37,3 prosent av velgerne. Til sammenligning var oppslutningen i mars 2009 på 45,3 prosent.

Halvparten av gapet er det Ap som representerer. For fire år siden lå Ap i flere måneder stabilt på et snitt på 32-tallet. I mars i år var gjennomsnittet på meningsmålingene 28,1 prosent, ned 0,3 prosentpoeng fra februar.

Blåblått for 11. gang
Høyre er motoren i den borgerlige blokken med et månedsgjennomsnitt på over 30 prosent for ellevte måned på rad.

I mars var Høyre under 30-tallet på en av de ni meningsmålingene. Snittet på 32,4 prosent er ned 0,5 prosentpoeng fra februar.

For tiden holder Fremskrittspartiet størst fart. Frp er det eneste partiet med endring av betydning fra forrige måned, med en fremgang på 1,2 prosentpoeng til 16,8 prosent.

Slik løftet det blåblå flertallet seg igjen fra 85 mandater i februar, til 87 i mars. Dette ble den ellevte måneden på rad der Høyre og Frp kunne dannet regjering uten støtte fra andre partier.

Fire rundt 4
Blant de fire småpartiene SV, Senterpartiet, Venstre og KrF var det kun sistnevnte som unngikk enkeltmålinger under sperregrensen på 4 prosent i mars.

KrF landet med et snitt på 5,2 prosent, uendret fra forrige måned, og med et sprik i enkeltmålinger fra 4,2 til 5,9 prosent.

Den mulige regjeringskollegaen Venstre duppet ned på 3-tallet i en måling, men endte med et snitt på 4,7 prosent (+0,2) etter 5,4 som beste enkeltmåling.

På andre siden av midten opplevde Senterpartiet to enkeltmålinger på 3-tallet og 5,8 som månedens sterkeste. Det ga et snitt på 4,8 prosent (+0,1).

SV ligger lavest av de fire med et snitt på 4,4 prosent etter én måling på 3,9 og én måling på 5-tallet som ytterpunkter.

Gjennomsnittet i mars viser for øvrig at Rødt fortsatt ligger an til å komme inn med et stortingsmandat. Snittet var uforandret fra forrige måned på 1,4 prosent. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Lien, Kyrre (Scanpix)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.