RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EU skviser Norge

Norge nekter å betale det EU krever til unionens fattigste land. Norsk Industri frykter konsekvensene.

I januar ble EU utvidet med Romania og Bulgaria, to av Europas fattigste land. EU har bedt om 500 millioner ekstra i kontingent, men Norge nekter å betale mer enn 250 millioner og regjeringen ønsker en mer direkte styring over midlene.

NA24 - din næringslivsavis

Det faller ikke i god jord hos unionen og nå har EU satt EØS på vent. 16. januar vedtok EU at EØS-avtalen fryses inntil videre. Det betyr at Norge er satt utenfor i all fornyelse i europasamarbeidet. Ifølge bransjeorganisasjonen Norsk Industri risikerer Norge også å havne utenfor i alle forsknings- og utviklingsprogrammer som nå er under utvikling.

- Uheldig
Rådgiver Knut L. Baumann i Norsk Industri mener beslutningen har vidtrekkende følger, først og fremst ved umiddelbar stopp i innføringen av nye lover.

- Aldri har EU vært så klare med hensyn til at Norge må oppfylle de forpliktelsene som følger av et utvidet Europa, sier han.

- Hvis dette fører til at vi får en forsinkelse på en del områder, så er det uheldig. Det er flere direktiver som er i anmarsj, sier direktør i Norsk Industri, Knut Sundsbø, til NA24.

Regelverk som omtales som helt avgjørende for norsk industri, er satt på vent. Kjemikalieregelverket Reach er ett av disse, ifølge EU-ekspert Paal Frisvold i Brusselkontoret.

Regelverket at kjemiske stoffer som produseres eller importeres til EU i årlige volumer over ett tonn skal registreres i en sentral database.

Sette stopper for eksport
- Det er veldig viktig at vi får det inn i avtalen, slik at det regelverket trår i kraft på samme tid i Norge som i EU. Hvis ikke vil det sette en stopper for eksport av elle produkter med farlige kjemikalier, sier Frisvold til NA24.

Kvotehandelsdirektivet er også satt på vent. Ifølge Frisvold er det en avtale som ikke kan komme på plass før kontingentdiskusjonen er avgjort.

- Kvotehandel er et usedvanlig effektivt økonomisk instrument. Men det er et veldig omfattende system hvor man trenger tid, sier Frisvold videre og får støtte fra Knut Sundsbø i Norsk Industri.

Må rettes opp
- Vi er nødt til å få på plass kvotehandelssystemet. Det haster litt, kvotehandelen skal formelt begynne fra 2008. Norge er allerede forsinket med sin del av avtalen, sier bransjeforeningens industripolitiske direktør, sier Sundsbø.

Han forteller at Norsk Industri ikke kan akseptere at regjeringen håndterer EØS-avtalen og Norges forhold til EU på en måte som sår tvil om norsk delaktighet i det europeiske fellesskap.

- Hverken nasjonen eller bedriftene har råd til å risikere den økonomiske bærebjelken EØS-avtalen er ment å være. Regjeringen må derfor umiddelbart rette opp denne situasjonen, sier Sundsbø.

Har skjedd før
Frisvold viser til at det ikke er første gang Norge setter seg på bakbena i kontingentspørsmålet. I en kommentar på NA24 mandag skrev han at første gang det skjedde var i 1999. Da var Bondevik I-regjeringens holdningen at man skulle avslutte det finansielle bidraget til å utjevne de sosiale og økonomiske forskjellene i Europa. EU, med Spania i front, aksepterte ikke den norske holdningen og regjeringen bladde opp.

I 2004 ble EU utvidet med ti nye medlemsland og kontingenten ble økt kraftig. Det opprinnelige kravet skal ha vært skyhøyt, men ble prutet ned til ti milliarder av Norge.

Denne gangen er det ikke bare Spania som blokkerer, men samtlige 27 medlemsland. Ifølge Frisvold skal EU-landene være sjokkert over den norske holdningen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere