*Nettavisen* Nyheter.

EUs CO2-orgie

Fransk stolthet gjør at EU-politikerne belaster miljøet med meningsløs reising til EU-parlamentet.

26.04.07 06:19

En gang i måneden flytter rundt 3000 EU-parlamentarikere, byråkrater, lobbyister, journalister og andre skuelystne seg til den franske byen Strasbourg, hvor EU-parlamentet holder til. Det belaster miljøet med over 20.000 tonn CO2 årlig.

NA24 - din næringslivsavis

Samtidig kjører 15 store lastebiler over 4000 beholdere med dokumenter fra parlamentets hovedkontor i Brussel til det offisielle setet i Strasbourg. En rekke andre lastebiler kjører dokumenter fra parlamentets sekretariat, som holder til i Luxembourg.

Denne omfattende månedlige flytteprosessen er et resultat av gamle franske krav om at en av unionens institusjoner må ligge i landet.

Bortsett fra fire dager hver måned, ligger bygningen, som i sin tid kostet over 450 millioner euro å bygge, tom.

- Svekker troverdighet
- Til syvende og sist må denne pendlingen vurderes. Det er dyrt, og det går utover EU-parlamentets langsiktige troverdighet, sier Guillaume Durand, politisk analytiker i tenketanken European Policy Center.

Ifølge nyhetsbyrået AP fortsetter denne forurensende EU-pendlingen selv etter at unionens 27 land har vedtatt ambisiøse kuttmål for CO2-utslippene. En studie som parlamentets politikere fra De Grønne har bestilt, viser at om parlamentet hadde blitt lokalisert på ett sted, ville det betydd en betydelig reduksjon i europeiske utslipp.

- Denne rapporten er det første håndfaste bevis på de miljømessige konsekvenser ved å reise frem og tilbake. Og de er voldsomme, sier den britiske EU-parlamentarikeren Caroline Lucas, som har tatt initiativ til rapporten, ifølge Politiken.

Dyr pendling
Beregninger viser at at denne pendlingen koster rundt 200 millioner euro i året. Men beregningene stammer fra den gang det kun var 15 medlemsland. Nå er medlemsmassen steget til 27.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.