Gå til sidens hovedinnhold

Få vil ha Frp-ordfører

Bare 13 prosent av velgerne ønsker Fremskrittsparti-ordfører i sin kommune etter valget i høst.

HELL (TV 2): Langt flere velgere ønsker ordførerefra Arbeiderpartiet og Høyre i sin kommune, viser en fersk måling TNS Gallup har laget for TV 2.

Vil ha makt
Fremskrittspartiet planlegger å bruke helgens landsmøte på Hell i Nord-Trøndelag til å reklamere for de kommunene de i dag har makt i.

Partiets 13 ordførere skal være synlige forbilder for delegatene på landsmøtet. De skal lære hvor viktig det er med innflytelse, og bli inspirert til å søke makt i sin kommune etter valget.

- Ordføreren er fronfiguren i kommune-Norge og dermed i lokalpolitikken og det betyr mye også mot stortingsvalget i 2009, sier ordfører i Os kommune, Terje Søviknes til TV 2 Nyhetene.

Les mer om kamen om ordførere her :

TV 2 Sumo:Vil ikke innføre eiendomsskatt

Mangler erfaring
På denne ukes kommunebarometer for TV 2 fikk Fremskrittspartiet en oppslutning på 20,8 prosent.

Når de samme velgerne blir spurt om hvilket parti de ønsker at skal ha ordføreren i sin kommune, er det bare 13 prosent av dem som har en oppfatning som svarer Fremskrittspartiet. Dermed er det langt færre som ønsker seg en ordfører fra partiet enn som har planer om å stemme Frp.

- Det tror jeg skyldes mangel på erfaring, rett og slett. Men i de kommunene vi sitter og styrer er innbyggerne fornøyd, sier Frp-formann Siv Jensen.

TV 2s måling viser at knapt nok halvparten av Fremskrittspartiets egne velgere, bare 49 prosent, ønsker seg en Frp-ordfører i sin kommune etter valget.

- Hvordan forklarer du at halvparten av de som stemmer på dere ikke ønsker at kommunen skal bli styrt av dere?

- Igjen, tror jeg det skyldes mangel på erfaring, sier Frp-formann Siv Jensen til TV 2.

Kampen om kjedet
En av Frp-ordførerne som har et ordførerkjede i dag er nestformann Per Arne Lodding Olsen. Han er ordfører i Tønsberg.

Det er en av de 50 kommunene som har såkalt direktevalg av ordfører, hvor innbyggerne i tillegg til å stemme på et parti også kan stemme på hvem de mener bør bli ordfører.

- Jeg har i hvertfall lyst til å si at de skal være minst en, og jeg taler sikkert på vegne av alle 13 når jeg sier det skal være minst 13, men vi har nok en forhåpning om at det skal bli langt fler enn det ja, sier Per Arne Lodding Olsen.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot