*Nettavisen* Nyheter.

Fant to nye dødsfall

To personer har omkommet i tilknytning med bygging av kontorer til Telenor.

22.05.08 14:26

For en ukes tid siden smalt bomben i media. Telenor hadde underleverandører i Bangladesh som brøt alt som fantes av arbeidsmiljølover og standarder.

NA24 – din næringslivsavis

Telenor valgte selv å gå ut med saken i forkant av en dansk TV-dokumentar med navn «Et tårn av løfter» som forrige torsdag ble vist på NRK.

Torsdag offentliggjorde Telenor en Veritas-rapport som har gjennomgått forholdene ved fem av underleverandørene til Telenor.

To dødsulykker
Men i kjølvannet av gjennomgangen til Telenor har det også kommet frem at to personer skal ha omkommet under bygging av kontorer for Telenor i henholdsvis Bangladesh sin hovedstad Dhaka og i Ungarn.

I Ungarn skjedde det en dødsulykke for bare noen dager siden, da en bygningsarbeider falt ned i en sjakt, fortalte Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas på en pressekonferanse torsdag.

I Dhaka skal en mindreårig jente ha omkommet etter at hun kom borti en strømledning i forbindelse med at Telenors datterselskap GrameenPhone bygget kontorer. Den mindreårige jenten hadde ingen tilknytning til byggeaktiviteten i Dhaka, og gikk utenfor gjerdet til anleggsplassen og kom da borti en strømførende kabel i tilknytning til anlegget.

Egen enhet
I rapporten til Veritas fremgår det også at Telenor skal etablere en egen enhet som skal sikre HMS (Helse, miljø, sikkerhet) implementering hos underleverandører, og samarbeidet mellom Telenor og Veritas skal utvides i forbindelse med dette.

Veritas-rapporten, som ble kjent for pressen på en pressekonferanse på Telenors hovedkvarter på Fornebu, slår fast at ingen av de undersøkte selskapene hadde implementert noen form for HMS-sikkerhetsystemer knyttet til internasjonale standarder.

Ikke spor av slaveri
Men man fant ikke spor etter barnearbeid eller unge arbeidstakere, noe som ble vist i dokumentaren som satte i gang saken. Det ble heller ikke funnet at det ble brukt makt eller slavearbeid i tilknytning til produksjonen av telemaster, som alle de fem selskapene leverer.

Veritas fant imidlertid ut at det ikke fantes noen skriftlig avtale mellom ledelsen i selskapene og hver enkelt arbeider. Flesteparten av arbeiderne er engasjert gjennom kontraktører. Men det er heller ikke noen prosedyrer for å finne ut hvor gamle arbeidstakere er.

De kan med andre ord ikke fastslå at det ikke har skjedd barnearbeide ved underleverandørene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag