RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Får nye tenner for sju mill.

Sist oppdatert:
Narkomane og tannløse Hans Jostein Høglund (33) har grunn til å glise bredt - selv om tennene hans ikke er til å skryte av.

Den narkomane 33-åringen gleder seg over statsbudsjettet. Regjeringen skal pusse opp rusmisbrukeres tanngarder for sju millioner kroner neste år.

Da Nettavisen møter narkomane Hans Jostein Høglund på vei ut av ErLikOslo sin distribusjonssentral i Oslo sentrum, har han seks magasiner i bæreposen. De har han kjøpt for 120 kroner og skal selge dem for 240 kroner. Han er LAR-pasient (legemiddelassistert rehabilitering) og får en dose metadon daglig, men spiser daglig sju Rohypnol-tabletter ved siden av. Sovepillene koster ham 50 kroner stykket

- Det er for angsten, forklarer han.

Regjeringen trapper opp satsingen på rusfeltet med 76 millioner kroner neste år. 10 millioner går til styrking av kapasiteten innen LAR, 7 millioner kroner skal brukes på tannbehandling av LAR-pasienter, 23 millioner går til individuell oppfølging av LAR-pasienter i kommunene og 36 millioner kroner skal brukes på styrking av akutt- og avrusningskapasiteten.

- Kjempepositivt
- Det med tennene er kjempepositivt. For sju år siden hadde jeg tenner og kunne smile, men jeg var vel ikke pusset tennene en eneste gang siden da. Dessuten er amfetaminen ganske hard mot tennene. Jeg har brukt en del av det. For to år siden måtte tannlegen trekke alle tennene mine opp. Nede har jeg bare seks råtne stubber nå. Jeg må ha nye tenner både oppe og nede, sier Hans Jostein.

Han forklarer hvorfor nye tenner er så viktig for ham:

- Det ødelegger selvtilliten min å ha slike tenner som jeg har nå.

Klar for rehab
Hans Jostein har vært heroinist siden 1997 og bor på gata. I går fikk han ny sovepose, sier han, som tåler ned til minus 40 grader. 356 dager i året må han møte opp Ullevål universitetssykehus for å få metadondosen sin. Han har ikke har greid å kutte ut sidemisbruket, så han får ikke hente dosene sine på apoteket.

- De er ikke så nøye på cannabis, men de slår hardt ned på bruk av opiater og benzodiazepiner - som søvnmiddelet Rohypnol og beroligende Valium, sier Hans Jostein.

Han sier han har slitt med nervene etter at han fikk metadon og det er grunnen til at han spiser Rohypnol i store meneder. Men neste tirsdag skal han inn på Gatehospitalet og avruses. Senere har han plass på en rehabiliteringsinstitusjon.

- Da jeg ble nykter ble jeg nervøs. Problemet med LAR-behandlingen i dag er at staten bare gir deg en finger, men jeg trenger hele hånda. Jeg får metadon, men de vil ikke medisinere meg for nerve- og søvnproblemer, sier han.

- Viktig satsing
Generalsekretær Sturla Stålsett i Kirkens Bymisjon sier at regjeringens satsing på det mest utsatte rusmisbrukerne er en viktig satsing og er skritt i riktig retning for denne gruppen.

- Det er godt sammensatte tiltak og et kvalitetsløft. 10 millioner kroner til LAR-behandling betyr at 100 nye pasienter får hjelp på den måten. Vi får nok ikke bort køen for alle som ønsker rehabilitering, men det er viktig at de som har det aller verst tilgodesees i dette budsjettet, sier Stålsett.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere