RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

Fattige kan få ekstra julegave

Sist oppdatert:
Det krangles i Arbeiderpartiet om 1500 kroner holder til julefeiring for en firebarnsfamilie. Si din mening.

- Det er ingen tvil om at 1500 kroner til å feire jul er lite for en familie med fire barn, sier lederen i Telemark Ap, Terje Aasland, til Nettavisen.

Torsdag skal bystyret i Porsgrunn bestemme om de skal gi 2000 kroner til julefeiring til barnefamilier som mottar sosialhjelp. Kommunen er søkkrik etter at den nylig fikk 485 millioner kroner ekstra fra Skagerrak Energi. Dessuten går kommunen med minst 45 millioner kroner i overskudd i 2006.

Nektet julestøtte
Men formannskapet med Arbeiderpartiet i spissen nektet i november å bevilge 2000 kroner i julepenger til hver sosialhjelpmottaker i kommunen.

Ordfører Øystein Kåre Beyer (Ap) i kommunen sier at sosialmottakere i Porsgrunn har mulighet til å søke om økt støtte til julefeiring.

- Vi har jo allerede en ordning. Familier med fire barn kan søke om å få 1500 kroner ekstra, og familier med tre barn eller færre kan søke om å få 1200 kroner ekstra, sier Beyer til Nettavisen.

- Vi tenker på utsatte grupper
Fylkeslederen i partiet vil ikke ta stilling til den konkrete saken, men han sier at Ap i utgangspunket generelt er opptatt av å bedre situasjonen til personer med dårlig inntekt i samfunnet.

- Det er ingen tvil om at barnefamilier som mottar sosialstønad er i en utsatt situasjon, og at de blir tilgodesett tror jeg i utgangspunktet er positivt. Det er mange som har det vanskelig, og det blir ekstra synlig med det kjøpehysteriet som følger med jula, sier Aasland.

- Porsgrunn Ap sier at 1500 kroner holder til julefeiring for en firebarnsfamilie. Gjør dette Ap troverdig når partiet gikk til stortingsvalg med fattigdomsforkjempelse som hovedsak?

- Hvis har ett system der sosialhjelpmottakerne kan søke om støtte til julefeiring, tror jeg det i utgangspunktet er fornuftig å vurdere en opptrapping av systemet framfor en enkeltforslag. Det er viktig med forutsigbare systemer, sier Aasland.

- Det ligger ikke inne noe forslag om å utvide sosialsystemet, vil ikke det bli en sovepute for politikerne?

- Jeg tror de fleste kommunepolitikere er opptatte av å gjøre innbyggerne sine trygge både når det gjelder å sikre næringslivet og arbeidsplasser og de som går på sosial stønad, sier Aasland.

KrF i tenkeboksen
Berit Klevjer, som sitter i helse- og sosialkomiteen for KrF, sier at partiet stemte ned forslaget om 2000 kroner til hver sosialhjelpmottaker i november fordi de har mulighet til å søke om støtte før jul. Hun kan ikke si hvordan partiet vil stille seg til forlaget om å gi 2000 kroner i støtte til barnefamiliene som mottar sosialhjelp som skal opp i bystyret torsdag.

- Jeg må diskutere saken med resten av gruppa, sier Klevje til Nettavisen.

- Søkerordningen som kommunen har innebærer at en firebarnsfamilie vil få 2500 kroner mindre i julestøtte med KrFs stemme. Gir det KrF, som har refset regjeringspartiene for å svikte kampen mot fattigdom, noen troverdighet?

- Det er klart at vi skal ta kampen mot fattigdom på alvor. Men etter det jeg har fått opplyst ligger det muligheter til å søke om ekstra støtte.

- Lene Nenseth sier at hun vil unngå at folk må stå med lua i hånden å be om hjelp. Har ikke en så rik kommune som Porsgrunn råd til å la rikdommen dryppe på sosialhjelpmottakerne?

- Det må jeg drøfte med gruppa, jeg ser helt klart at det ligger noen utfordringer i saken, sier Klevje.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere