Gå til sidens hovedinnhold

Feirer Enoksens avgang med kake

Frederic Hauge om Odd Roger Enoksen: «Makan til udugelig minister.»

SLOTTSPLASSEN (NA24): Fredag formiddag ble det bekreftet fra Statsmininsterens kontor at olje- og energiminister Odd Roger Enoksen går etter eget ønske.

NA24 - din næringslivsavis

Åslaug Haga går fra posten som kommunalminister og overtar etter partifellen Enoksen.

Full jubel
I Bellona har de riktignok ikke sprettet champagnen ennå, men det blir kakefest i lunsjen hos stiftelsen.

- Ja, for makan til udugelig minister, sier Bellona-sjef Frederic Hauge i en pressemelding og sier at han ikke vet hvor han skal begynne. Han ramser blant annet opp grønne sertifikater og at ting fortsatt ikke er avklart om CO2-rensing på Mongstad og Kårstø.

- Jeg håper Haga tar miljøet litt mer alvorlig. Problemet med Enoksen er først og fremst at det ikke har skjedd så veldig mye, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet, til NA24.

Han forteller om en statsråd som flere ganger har unnlatt å svare på miljøbevegelsens henvendelser til departementet.

Politisk analytiker Aslak Bonde mener det er uomtvistelig at han ikke har fått til så mye på energiområdet som de rød-grønne hadde håpet. Under en improvisert pressekonferanse på slottsplassen fredag formiddag, viste derimot Enoksen ikke synlige tegn til «anger».

- Jeg er fornøyd med jobben og føler ikke at det er mye jeg skulle gjort annerledes, sier han, selv om han gjerne hadde sett at han hadde fått gjort mer for å løse energikrisen i Midt-Norge.

Ikke imponert over Enoksen
- Det har vært et sterkt fokus på Midt-Norge de siste årene og vi har sendt flere henvendelser om blant annet energieffektivisering og energisparing uten å få svar. Vi har også henvendt oss dit om alternativ bruk av to milliarder kroner til gasskraft, uten å høre noe som helst fra ham, sier miljøverneren.

Han tror Åslaug Haga bedre kan få miljøgjennomslag i regjeringen og viser blant annet til hva hun har oppnådd med bevilgninger til kommunene.

- Hun har hatt gjennomslag i regjeringen. Det ser man blant annet på 20 milliarder til kommunene. Hvis hun bruker sitt gjennomslag på en fornuftig måte i forhold til oljeindustrien, kan det være veldig bra, sier Haltbrekken, som ikke vil ferie riktig ennå.

- Det gjenstår å se. Vi er litt spent, sier han.

Bra statsråd
Enoksen får støtte av oljeindustrien. Per Terje Vold, som leder Oljebedriftenes landsforbund (OLF), mener han har vært opptatt av næringens rammebetingelser og han tror på et fortsatt konstruktivt samarbeid mellom industrien og departementet.

- Enoksen har egentlig vært en bra statsråd. Det er klart at oljeindustrien alltid er engstelig når man får statsråder fra Senterpartiet, men Enoksen har overrasket industrien, tror jeg, sier Hans Henrik Ramm.

Han er oljeekspert og tidligere høyremann med bakgrunn som statssekretær i Olje- og Energidepartementet og oljepolitisk rådgiver i Finansdepartementet.

- Han har vært en god statsråd som har vært lett å komme i kontakt med og stilt opp mye, forklarer han.

Han er ikke bekymret for at Haga skal ta med seg et kraftigere miljøfokus inn i departementet.

- Jeg kjenner henne som en streit politiker med mye innflytelse og vett. Dessuten er det slik at når man blir statsråd, så blir man oppmerksom på en del faktiske forhold. Man lærer litt om industrien og oppdager at det ikke er så store problemer med miljøet, sier han til NA24.

Reklame

Nyhet: Nå får du denne bilen som ladbar hybrid