Feiret frigjøringsdagen med å takke soldater

Foto: (Statsministerens kontor)

- Frihet og demokrati kan aldri tas for gitt, sa statsminister Jens Stoltenberg på frigjøringsdagen.

08.05.13 13:01

OSLO (NTB): Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) feiret onsdag frigjørings- og veterandagen 8. mai med å takke alle som sto opp for våre verdier da det gjaldt som mest.

- 8. mai 1945 seiret de, alle de som hadde slåss mot tyranniet. Dagen er for all framtid blitt symbolet på vår frihet, sa statsministeren under regjeringens hovedmarkering av dagen på Akershus festning onsdag.

- Må kjempes for hver dag
I sin tale hyllet Stoltenberg norske soldaters innsats gjennom tidene.

- Frihet og demokrati kan aldri kan tas for gitt, men må kjempes for hver dag. Det forsto de som gjorde tjeneste i Tysklandsbrigaden, og det forsto de som gjorde tjeneste i Libanon 30 år senere – og deretter blant annet i Kongo, Libya og Adenbukta, samt mange andre steder, sa statsministeren.

Krigskorset med sverd
Kong Harald, forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) og forsvarssjef Harald Sunde var også til stede under markeringen, der kongen la ned krans ved nasjonalmonumentet. To offiserer, løytnant Lars Kristian Lauritzen og major Kristian Berg Stang, ble overrakt krigskorset med sverd av kong Harald for fremragende innsats under operasjoner i Afghanistan i 2007 og 2008.

Blant gjestene under markeringen var NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen og flere tidligere forsvarsministre, blant dem Bjørn Tore Godal (Ap), Jørgen Kosmo (Ap), Anders C. Sjaastad (H) og Dag Jostein Fjærvoll (KrF).

NATOs generalsekretær spiste «morgenmad» hjemme hos statsminister Jens Stoltenberg. I samtalene sto blant annet Nordområdene i fokus.

- Det er viktig for oss at NATO får økt oppmerksomhet om nord og om det som er primæroppgaven, nemlig medlemslandenes sikkerhet, understreket Stoltenberg.

Noe løfte om økt NATO-oppmerksomhet om nordområdene fikk han imidlertid ikke fra den tidligere danske statsministeren.

- La meg understreke at vi har ingen intensjon om at NATO skal øke sin tilstedeværelse og aktivitet i det høye nord, sa Fogh Rasmussen etter frokosten.

Økt samarbeid
Fogh Rasmussen er derimot mer opptatt av å øke samarbeidet innad i NATO, noe som i praksis trolig vil innebære at rike land som Norge må ta en større del av regningen for at kriserammede medlemsland skal kunne opprettholde forsvarsevnen.

- Gjennom økt samarbeid kan vi få mer ut av de pengene vi bruker på forsvaret, mener Fogh Rasmussen, som ser med bekymring på at det nå kuttes drastisk i europeiske forsvarsbudsjetter.

- Alle land kjemper med krympende forsvarsbudsjetter, og da er det viktig at vi samarbeider for å få mer ut av de penger vi bruker på forsvaret, at vi bruker pengene smartere ved å samarbeide mer, sier han.

Les også:

Splittet
NATOs forestående tilbaketrekning fra et stadig like krigsherjet Afghanistan ble også diskutert over ferskt bakverk i statsministerboligen onsdag morgen, og det samme ble verdenssamfunnets maktesløshet i forhold til den voldsomme borgerkrigen som raser i Syria.

Stoltenberg og Fogh Rasmussen er skjønt enige om at militær inngripen i Syria er uaktuelt, all den tid det ikke foreligger et klart mandat fra FNs sikkerhetsråd.

NATOs bombetokter over Libya splittet både Sikkerhetsrådet og forsvarsalliansen, og utsiktene til et tilsvarende FN-mandat i Syria er derfor små.

Hyller
Russland og Kina mener NATO gikk langt ut over FN-mandatet da alliansen hjalp opprørerne til makten i Libya, og har gjort det klart at de ikke akter å la noe lignende skje i Syria.

Fogh Rasmussen mener NATOs operasjon i Libya var vellykket og hyllet onsdag det norske bidraget.

- Det gleder meg svært at Norge så raskt og aktivt tok del i den operasjonen. Dette var et eksempel på at også land av Norges størrelse kan gi bidrag som i vekt langt overgår landets størrelse, sa han onsdag. (©NTB)

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.