RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fest for gass - nei til olje

Bellona skal feire CO2-rensing, mens WWF mener regjeringen undergraver sin egen miljøpolitikk i forhold til oljeboring.

Fortsatt er ikke miljøinnholdet i regjeringserklæringen offentliggjort. Men lekkasjene vekker både glede og frustrasjon hos miljøbevegelsen. Det blir trolig boring i Barentshavet, men ikke før tidligst om ett år. Vesterålen og Lofoten er midlertidig fredet for boring. Og det blir CO2-rensing av gasskraftverk i Norge.

- Det er vanskelig å kommentere dette i detalj før vi ser erklæringen. Vi er jo ikke fornøyd på noe som helst måte i forhold til boring i Barentshavet. Men CO2-biten ser ut til å være en blåkopi av det Bellona anbefalte for to måneder siden. Det er en seier for oss, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

WWF mener de rødgrønne med sin olje og gasspolitikk vil undergrave hele miljøpolitikken og gir oljeselskapene en gavepakke.

- Med forbehold om slik ting er formulert i detalj, så starter de rødgrønne sin regjeringsperiode med rep om halsen, sier Rasmus Hansson, generalsekretær for WWF–Norge til TV 2 Nettavisen.

Utsettes?
Frederic Hauge tror det kan ta tid før kampen om Barentshavet er avgjort.

- Det vil ta langt tid før det er gjennomført en konsekvensutredning som er i henhold til EUs direktiver. Og regjeringen rekker nok ikke å få det inn i en forvatningsplan. Jeg tror vi får en omkamp om Barentshavet, sier Hauge.

Han er for så vidt tilfreds med et midlertidig vern av Lofoten og Vesterålen, men lurer på hvorfor Tromsøflaket ikke er tatt med.

- Nå får vi et stopp som gir oss anledning til å tette faglige hull i forhold til konsekvenser av boring i områdene. Regjeringen må også forholde seg til nye opplysninger om drivhuseffekten i nordområdene og utvinning i forhold til sårbarhet, sier Hauge.

Bellona har brakt oljeboring i Barentshavet inn for ESA-domstolen, og avventer også resultat derifra.

Miljøaktivisten mener ellers at regjeringens planer som er gjort kjent om selskap for kjøp og salg av CO2-kvoter, CO2-håntering og økonomisk utnyttelse av dette i oljeboringssammenheng er forbilledlig i forhold til resten av Europa.

- Dette har vi jobbet for siden 1992. Det var verdt mange lange kvelder, for å si det sånn, sier Hauge.

Ikke fri sone
Generalsekretær Hansson i WWF mener vi ikke bør ha illusjoner om hva utsettelse i form av vern i Lofoten og Vesterålen betyr.

- Alle de tre partiene har petroleumsfrie områder i sine partiprogrammer. Hvis de allerede stikker av fra det, er det illevarslende for miljøtroverdigheten, sier Hansson.

Han mener at den nye regjeringen ved å ikke ha holdt hva de har lovet er det samme som å servere oljenæringen alle den tid de trenger for å pøse nye millioner ut i propaganda for økt petroleumsvirksomhet.

- Det er klart at det er en gavepakke til en meget egenvektig og helt urimelig ressurssterk oljenæring, sier han.

- Bort med ansvar
Hansson er også av den oppfatning at Arbeiderpartiet driver med en ansvarsfraskrivelse på miljøsida som bygger ned alt som Gro Harlem Brundtland bygget opp i partiet.

- Man må verne ting for å beskytte mot kjente og ukjente trusler i framtida. Hvis alt den rød-grønne regjeringen har å tilby er en oljepause i Barentshavet, er vi bare måtelig imponert, sier han. Men WWF er fornøyd med rykter de har hørt forhold til arbeidet med biologisk mangfold.

- Det blir en hovedjobb for oss i miljøbevegelsen å utnytte dette til siste trevle, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere