RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fikk beskjed om at han ikke hadde tillit

Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen (H) og tidligere byråd Gunnar Bakke (H).
Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen (H) og tidligere byråd Gunnar Bakke (H). Foto: Eirik Hagesæter/arkivfoto (Bergensavisen)
Sist oppdatert:
- Jeg har i dag valgt å fratre som byråd med umiddelbar virkning med bakgrunn i uenighet om veivalg knyttet til konkrete saker.

Dette skriver Gunnar Bakke i en pressemelding ved midnatt søndag. Bakgrunnen er etter det Bergensavisen erfarer uenighet med byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen.

Frp-politikeren ble valgt til ordfører i Bergen i 2007, en stilling han besatt til 2011 da Trude Drevland overtok. Siden oktober 2011 har han vært Bergen byråd for kultur, næring, idrett og kirke.

Nå går han altså av, med en pressemelding sendt ut klokken ni minutter etter midnatt, der han ikke skriver noe mer konkret enn at det skyldes «uenighet om veivalg».

Etter det BA får opplyst skal samtalen Bakke hadde med Ragnhild Stolt-Nielsen i går kveld ha endt opp med en beskjed fra byrådslederen om at han kke hadde hennes tillit.

Tar ikke telefonen

BA har forsøkt å kontakte Bakke flere ganger denne mandags morgenen. Han besvarer ikke telefonen.

Gunnar Bakke, avgått byråd i Bergen.

Bakke har vært på Frps Vårkonferanse denne helgen. I overkant av 160 folke- og tillitsvalgte var på Thon Hotell Gardermoen.

Etter det BA erfarer har Bakke og byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen hatt samtaler da Bakke kom hjem til Bergen søndag kveld. De to skal ha vært uenige om flere saker som går langt tilbake i tid.

Etter samtalen har altså Bakke trukket konklusjonen at han vil trekke seg som byråd. Det skal ha kommet som en stor overraskelse på Bakkes kolleger at han plutselig valgte å gå av.

Fordele fullmakter

Som en konsekvens av Bakkes avgang, må byrådet møtes for å finne en settebyråd mandag morgen. Ragnhild Stolt-Nielsen vil overta Bakkes oppgaver inntil, eventuelt, en ny byråd fra Frp er pekt ut.

Også internt i Frp har beskjeden fra Gunnar Bakke kommet som et sjokk. Bystyregruppen til partiet skal ha møte om saken klokken 1800 i kveld.

Frp Hordaland var ikke orientert om Bakke sin avgang før sjokkmeldingen på søndag.

- Dette er et tap for politikken i Bergen, sier leder i Hordaland Frp, Gustav Bahus.

- Nå blir det krig

Også på Facebook skriver Bakke at han fratrer. Han la ut en melding like før klokken 0030 mandag. Under meldingen er en rekke sjokkerte kommentarer, men Bakke svarer ikke ytterligere på disse.

På Twitter er reaksjonene mange:

«Går av etter Brann-tap. Etter kun én kamp denne sesongen, trekker idrettsbyråden seg med umiddelbar virkning,» fleiper Mathias Fischer.

«Kulturbyråd i Bergen Gunnar Bakke (FrP) går av melder @BA_no på nett. Dette kan ende i byrådskrise. Antar Bakke kommer tilbake til bystyret. Kommer Bakke tilbake til bystyret vil byrådsleder Stolt-Nielsen (H) få ytterligere problemer med å håndtere FrPs bystyregruppe. Antar at Bakke har vært mer involvert i FrPs alternative bybaneplaner enn hva tidligere antatt. Umulig for byrådslederen å leve med? Én ting er sikkert: Bakke overrumpler byrådsleder Stolt-Nielsen. Sender pressemelding natt til mandag, på egen kjøl, helt utenom protokoll. Ingenting tilfeldig når det kommer til Bakke. Han har hatt hastverk - før han ble avskiltet av byrådslederen. Dette blir krig,» skriver Pål Hafstad Thorsen (Ap).

Han er kommunalråd i Bergen og leder av bystyrets komité for oppvekst.

- Vi hadde en samtale på søndag

BA var i kontakt med byrådsleder Stolt-Nielsen 0630 mandag morgen.

- Jeg hadde en samtale med Gunnar Bakke på søndag. I natt fikk jeg en melding om at han valgte å gå av som byråd, og at media var varslet.

- Hva dreide samtalen seg om?

- Jeg kan ikke kommentere innholdet i denne samtalen.

- Hva tenker du om framgangsmåten, at en byråd trekker seg midt på natten på en søndag?

-. Det kan jeg ikke kommentere, sier hun.

Stolt-Nielsen sier at inntil videre byrådsavdelingen for kultur, næring og idrett plassert under byrådslederens avdeling.

- Jeg kan kommentere saken ytterligere i løpet av dagen, opplyser Stolt Nielsen.

Fikk høyt honorar

Onsdag denne uken skrev BA at Bakke honorerers med 100.000 kroner ekstra i året, fordi kommunens næringspolitikk er lagt til Business Region Bergen AS.

Les også: Byråd honoreres i BRB

- Siden byrådet har valgt å legge sin egen næringsavdeling i eget selskap, må vi forvente at dette er en del av den ordinære jobben Bakke likevel skal gjøre for sin vanlige lønn, sa Harald Schjelderup (Ap), nestleder i finanskomiteen i bystyret.

Bakke har tjent 200.000 kroner frem til nå, på å bestyre selskapet som kommunen og fylket eier 35 prosent av hver.

Bakke sa til BA at han ikke hadde noen kommentar til honorarene.

- Det er det opp til eierne og generalforsamlingen å diskutere, sa han.

Forvirring om bybanereapport

Den siste uken har også saken om at Frp bestilte en bybanerapport, skapt forvirring.

Les også: Droppet Bybane-tunnel her i 2011 etter råd fra Multiconsult

Konsulentselskapet Multiconsult og Frp foreslår å legge en tunnel i et område Multiconsult selv forkastet for tre år siden. Denne rapporten ble bestilt uten at byrådsleder Stolt-Nielsen var orientert.

Les flere saker i Bergensavisen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere