RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fikk bruke hovedinngangen

LØVEBAKKEN: Dalai Lama ankom fredag morgen Stortinget og ble hilst velkommen av en representant fra hvert av de politiske partiene.
LØVEBAKKEN: Dalai Lama ankom fredag morgen Stortinget og ble hilst velkommen av en representant fra hvert av de politiske partiene. Foto: Heidi Schei Lilleås (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Dalai Lama ble fredag ønsket velkommen på Løvebakken.

OSLO (NTB og Nettavisen): Dalai Lama startet med å takke for at han ble tatt imot da han fredag møtte norske folkevalgte på Stortinget. Han spøkte og lo.

Tibets åndelige leder i eksil og fredsprisvinner Dalai Lama fikk bruke hovedinngangen fra Løvebakken, men ikke lagtingssalen under sitt møte med norske politikere.

- Stortingets presidentskap har ikke greid å finne noen hjemmel i regelverket for å nekte oss å bruke hovedinngangen til Stortinget, sier lederen i Tibet-komiteen, Ketil Kjenseth (V) til Aftenposten.

Les også: - Norge har ikke tapt ansikt

Det skapte kraftige protester da det ble kjent at presidentskapet på Stortinget vurderte å smugle Tibets eksilleder inn gjennom en bakdør for å hindre at besøket får et offisielt preg.

Alle partiene på plass

Klokken 9 fredag ble Dalai Lama tatt imot på Løvebakken av lederen for Tibet-komiteen og en representant fra hvert av de politiske partiene: Trine Skei Grande (V), Knut Arild Hareide (KrF), Liv Signe Navarsete (Sp), Bård Vegar Solhjell (SV), Rasmus Hansson (MDG), Marianne Aasen (Ap), Michael Tetzschner (H) og Ingebjørg Godskesen (Frp).

PÅ REKKE: Stortingspolitikere på rekke venter på Dalai Lama.


Brukte kinosalen

Selv om presidentskapet lar Dalai Lamas følge på cirka 35 personer bruke hovedinngangen, har de likevel lagt en begrensning på besøket: De får ikke bruke Stortingets lagtingssal til å holde møte med stortingsrepresentantene. Presidentskapet har behandlet spørsmålet om å bruke den staselige salen to ganger, men sa denne uken nei for annen gang. Dette møtet blir derfor holdt i kinosalen i byggets 5. etasje.

Statsministeren, utenriksministeren og stortingspresidenten har alle sørget for å ha et annet program under Dalai Lamas besøk.

Møtte kirkeledere

Dalai Lama kom til Norge onsdag. Torsdag møtte han kirkens øverste ledere og snakket om hvor viktig dialog er.

- Vi blir flere og verden mindre. Da er det viktigere enn noen gang at vi møtes og snakker sammen, og med felles entusiasme framholder verdier som kjærlighet, toleranse og medfølelse, sa Dalai Lama ifølge kirken.no.

Den tibetanske åndelige lederen la stor vekt på dialog i sitt budskap til representantene fra Den norske kirke og Den katolske kirke.

Preses Helga Haugland Byfuglien sier at kirkelederne la særlig vekt på at menneskerettighetene er viktige for kirkene i Norge. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere