*Nettavisen* Nyheter.

Fikk mye mer enn Reiten

Foto: Kåre Foss, Yara

Yara-direktørens opsjonsgevinst større enn Hydro-toppenes. Ingen protesterte.

07.08.07 12:38

Nøyaktig én uke før Eivind Reiten og 34 andre Hydro-direktørene fikk beskjed om at de kunne innkassere rundt 210 millioner i opsjonsgevinst, ble ledelsen i det statlige deleide Yara belønnet med over 70 millioner opsjonskroner.

NA24 - din næringslivsavis

Den innleide konsulenten, tidligere Yara-direktør Daniel Clauw, løste alene inn 42,3 millioner kroner. Rundt 15 millioner kroner mer enn Eivind fikk utbetalt da Hydro terminerte opsjonsprogrammet, men Clauw fikk gå i fred. Hvorfor?

LES OGSÅ: Alt om opsjonsbråket

- Regjeringen har siden tiltredelsen slitt med å finne ut hva dette statlige eierskapet skal være. Det har etter hvert blitt en stående vits. Jeg har med undring sett at store statlig eide selskaper med høy symbolsk verdi har fortsatt å ydmyke regjeringen og Hydros symbolkraft er en helt annen en Yaras, sier Sigurd Grytten, seniorrådgiver i pr-byrået Burson-Marsteller og tidligere stortingsrepresentant for Ap.

LES OGSÅ: Reiten gir fra seg millioner
Se video på TV 2 Sumo: Reiten gir penger tilbake

Hydro er statens arvesølv
- Hydro har en helt annen standing enn Yara. Det er et kjent, stort og tradisjonsrikt selskap og oppfattes fortsatt som den norske stats arvesølv, istemmer Lars Erik Grønntun, administrerende direktør i pr-byrået Gambit, og tidligere Frp-politiker.

Han legger til at persongalleriet med Reiten, Reinås og kjente personer i styret bidrar til at Hydro-saken har eksplodert, mens Yara-utbetalingene har forblitt ukritiserte. I tillegg kommer aktualiteten rundt Hydro med fusjonen med Statoil at det har vært mye fokus på selskapet, og Reitens rolle.

LES OGSÅ: - Millionene mer enn fortjent

Grytten forteller at han siden valget har holdt foredrag for næringslivsledere om hvilken situasjon man har fått med den rødgrønne regjeringen. Han har vist til en del eksempler om hva Soria Moria sier om statlig eierskap og hvordan man skal drive næringspolitikk. Det har vært en stor forandring i forhold til andre regjeringer

- Når Hydro betaler ut, overrasker det meg ikke en smule at det kommer en reaksjon. Det bør andre selskaper med høy statlig eierandel og høy symbolsk verdi skrive seg bak øret, sier Grytten.

Irritasjon mot Reiten
SV-representant i næringskomiteen, Ingvild Vaggen Malvik, mener det nok er en del irritasjon mot Reitens opptreden.

- Han opptrer som politisk aktør når det passer ham og advarte blant annet mot en rødgrønn regjering før valget. I tillegg har det vært en diskusjon rundt Hydros profil og hva de skal drive med. Det har vært nedsalg og nedleggelser. Det har noe med måten selskapet har vært drevet på, sier hun til NA24 om hvorfor stormen mot Reiten og Reinås har vært så kraftig.

- Jeg synes uansett at opsjoner er en uting. Jeg er prinsipielt imot opsjonsprogrammer. Det er eierens penger man deler ut, sier hun videre.

Vil bli mer opsjonsbråk
Han legger til at regjeringen har et behov for å være konsistente og fremstå som rasjonelle. Måten de har reagert på i forhold til Hydro må gjelde i forhold til Yara, Telenor og andre statlig eide selskaper. Man har laget en presedens og det skal bli spennende å følge saken videre.

Grønntun tror alle de mest kjente statlig eide selskapene skal være forberedt på at det vil bli fokus rundt lederlønn ikke er over.

- Det er en enorm interesse for lederlønninger i Norge. Det er god tabloid kombinasjon av næringsliv kombinert med stor politisk interesse. Jeg tror ikke at noen av disse selskapene kommer til å slippe unna det fokuset og denne typen debatter, sier Gambit-toppen.

Løpende opsjonsavtaler
Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen mener det er en vesensforskjell og det er at Hydro-bråket gjelder avvikling av en opsjonsavtale, hvor forutsetningene i tillegg endres. Det er ikke tilfelle når det gjelder Yara, Telenor og Cermaq.

Selv om Nærings- og handelsdepartementet har gått ut mot Hydro-avtalen har de ennå ikke gått til det skritt å kreve at de andre avtalene reforhandles. Det spørs det også om de kommer til å gjøre.

- Der er det sånn at det er løpende, allerede inngåtte opsjonsavtaler som innløses, sa han til NA24 etter at han og statsminister Jens Stoltenberg hadde avsluttet pressekonferansen hos Arbeiderpartiet mandag kveld.

- Bør reforhandles
SVs Vaggen Malvik og hennes komitékollega Steinar Gullvåg (Ap) mener derimot at de eksisterende opsjonsavtalene i de andre statseide bedriftene også må avsluttes.

- Alle selskapene som har avtaler på lik linje med Hydro sin bør reforhandle avtalene. De strider mot den offentlige moral, men dessverre har det blitt en ukultur i næringslivet, hvor dette har blitt det vanlige, sier Gullvåg til NA24.

Burson-Marsteller har tidligere bistått Hydro med råd, men har ikke jobbet med Hydro på denne saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.